Hokejové derby mezi Třincem a Vítkovicemi nabídlo v pátek parádní podívanou. A to šlo „jen" o přípravu, přesněji o závěrečné utkání 2. ročníku prestižního Steel Cupu.

Úspěšnější byli nakonec domácí, kteří vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech. Téměř tři tisícovky diváků ve Werk Areně sledovaly kvalitní podívanou, ve které nebyla nouze o řadu tvrdých osobních soubojů, strkanic i šarvátek. Došlo také na krátkou rvačku mezi třineckým útočníkem Plíhalem a vítkovickým obráncem Klokem.

Úspěšnější byl překvapivě hostující mladík, který svého soka skolil na led. „V seniorském hokeji to byla moje první bitka. Dostal jsem jako první a už nebylo na co čekat. V takové chvíli si hráče nemůžete vybírat, je to po souboji a není na co čekat. Je to ale taky o štěstí," řekl Lukáš Klok.

Mládežnický reprezentant uznal, že utkání mělo šťávu. „Bylo to derby se vším všudy. Hodně nás napadali, byla tam řada hitů, ale na rozdíl od předešlého zápasu s Košicemi to bylo férové, žádné zbytečné fauly. Vyhecovaný, ale férový zápas," pokračoval Klok.

Kvalitu i vzájemný respekt si pochvalovali také oba trenéři. „Utkání mělo grády, hrálo se nadoraz, mělo to šťávu. K vidění bylo mnoho osobních soubojů, hráči se nešetřili, vydali ze sebe maximum. Divákům se takové utkání muselo líbit," podotkl kouč Třince Jiří Kalous.

V podobném duchu mluvili i Ostravané. „Utkání bylo velmi kvalitní a ukázalo, že obě mužstva jsou na tom už teď dobře. Prohrát na penalty s Třincem není žádná ostuda, navíc, když jsme měli šance jak v zápase, tak v prodloužení," uzavřel kouč Vítkovic Ladislav Svozil.

Už před samotným derby bylo jasné, že vítězem turnaje se stane Nižnij Novgorod. Účastník KHL totiž vyhrál všechny tři zápasy. Kromě druhého Třince a třetích Vítkovic přehrál i čtvrté Košice, čímž si zajistil vítěznou trofej a šek na deset tisíc eur (asi 255 tisíc korun).

STEEL CUP (v Třinci)
HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Steel 3:2 po sam. náj. (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 33. Adamský (Dravecký, Nosek), 34. a rozh. náj. Polanský - 21. Szturc (Štencel), 60. Burger (Čerešňák, Vandas). Rozhodčí: Trombik, Mikula - Barteček, Konvička. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:0. Diváci: 2798.
Třinec: Hrubec - M. Doudera, Nosek, Linhart, Foltýn, M. Roman, Galvas, Bartko - Chmielewski, Kreps, Hrňa - Adamský, Polanský, Dravecký - Rákos, Matuš, Irgl - Cienciala, Plíhal, Rufer - M. Růžička. Trenéři: Kalous a Varaďa.
Vítkovice: Kantor - Kudělka, Štencel, Štich, Sloboda, Klok, Čerešňák, Puzič, L. Kovář - Szturc, Kolouch, Olesz - Kucsera, Slováček, Vandas - Tomi, Burger, Zdráhal - Gřeš, Illéš, Kuťák. Trenéři: Svozil a Petr.

Konečné pořadí Steel Cupu:
1. Nižnij Novgorod 8 bodů
2. Třinec 5 bodů
3. Vítkovice 3 body
4. Košice 2 body

Výsledky Steel Cupu:
Třinec – Novgorod 3:4, Třinec – Košice 4:2, Třinec – Vítkovice 3:2 po sam. náj., Novgorod – Košice 4:3 po sam. náj., Novgorod – Vítkovice 5:2, Vítkovice – Košice 4:3 v prodl.