Čtyřiatřicetiletý rodák z Nového Jičína a juniorský mistr světa z roku 2001 se po návratu do Česka upsal na šest let Třinci. Po dvou sezonách s kapitánským céčkem na dresu s ním přestal klub počítat. Platná smlouva však běží dál a sám hráč je z přístupu Ocelářů pořádně rozladěn. „S takovým jednáním, jako teď ze strany Třince, jsem se ještě nikdy nesetkal," řekl Klesla v rozhovoru pro Deník.

Nebude od věci, když se vrátíme na začátek vašeho působení v Třinci. Jak vůbec probíhalo jednání o vašem příchodu?

Třinecký klub měl o mě dlouhodobě velký zájem, jednání probíhala několik týdnů.

Měl jste i jiné nabídky?

Ano, měl jsem nabídky z Ruska a Švýcarska.

Nakonec jste se rozhodl pro Třinec. Proč?

Vedení mi řeklo, že se jedná o špičkový klub s novou moderní halou a jejich vize do budoucna je, že se chtějí stát top týmem v Evropě. To mě oslovilo. Nabídli mi dobré podmínky a smlouvu na šest let. To nakonec rozhodlo.

Na české poměry jste podepsal nezvykle dlouhý kontrakt, a to na šest let. Dvě sezony už máte za sebou. Bylo to tím, že jste chtěl kariéru zakončit v Třinci?

Nemyslel jsem na to, kde budu končit kariéru, ale během trvání tohoto šestiletého kontraktu jsem chtěl být součástí úspěšného týmu, který bude každou sezonu bojovat o titul. První rok se to skoro povedlo, druhá sezona se klubu nevydařila, ale dál už jsem bohužel nedostal příležitost.

Co si všeobecně myslíte o dlouhodobých kontraktech, které jsou běžné hlavně v zámoří? Na vašem případu se ukazuje, že tuzemská hokejová scéna k nim ještě nedospěla…

Je to samozřejmě velký závazek, jak pro klub, tak pro hráče. V klubu, který má dlouhodobě promyšlené plány, tam je dlouhodobý kontrakt na místě a plní svůj účel. U klubu, který neví, co se stane během sezony a následujících sezon, může být takový kontrakt komplikací.

Jak jste se vůbec o svém konci v týmu dozvěděl? Sdělilo vám vedení Třince důvody?

Oznámil mi to manažer Pavel Marek. Když jsem se ptal viceprezidenta pana Czudka na důvod, tak mi sdělil, že se tohle rozhodně netýká hokeje. Dodnes nechápu, co je k takovému unáhlenému rozhodnutí vedlo.

V pondělí jste se dostavil na sraz týmu, který čekal první trénink na ledě. Ten vám ale nebylo umožněno absolvovat…

Je to tak. Klasicky jsem se dostavil na sraz a byl jsem připravený s klubem trénovat. Pan Marek a pan Chmiel mi to však neumožnili. Neměl jsem v šatně místo ani výstroj.

V kuloárech se mluví o tom, že důvodem vašeho předčasného konce měla být výkonnost. Mluvil s vámi v průběhu minulé sezony někdo s vedení, že je s vaší formou nespokojený?

Během uplynulých dvou sezon ke mně neměl nikdo žádnou výtku. Podepsal jsem šestiletý kontrakt a nikdy by mě nenapadlo, že si to klub po dvou letech najednou rozmyslí. Vždy jsem se snažil na ledě udělat maximum pro tým. Jestli teď klub říká, že nebyl spokojen s mým výkonem nebo stylem hry, tak si mě měli jako hráče nastudovat, jestli se jim hodím do koncepce týmu, než mi nabídli tuhle smlouvu.

Třinci minulá sezona vůbec nevyšla a vy jste se stal jako lídr a jeden z nejlépe placených hráčů týmu podle všeho jedním z hlavních viníků neúspěchu. Kde vidíte důvody toho, že Třinec dopadl v minulé sezoně tak, jak dopadl?

Přijde mi nefér, že neúspěch minulé sezony se hodil na mě. Kdo hokeji rozumí, tak ví, že se jedná o týmový sport, kde hraje roli spousta aspektů a rozhodnutí. Během sezony jsme měli tři trenéry, to není ideální pro žádné mužstvo. Protočilo se mnoho hráčů, chyběla sehranost. To je jen pár věcí, bylo jich víc. Na to si ale musejí přijít jiní.

Máte představu o tom, jak se může celý spor dále vyvíjet? Z vašich slov je cítit, že nehodláte ustoupit a budete trvat na dodržení, respektive vypořádání smlouvy, kterou máte ještě na čtyři roky…

Pořád věřím, že se s klubem slušně dohodneme, že se postaví za své rozhodnutí a budou jednat jako profesionální klub.

V Třinci mohou namítnout, že vše by vyřešil váš odchod do jiného klubu, který by převzal smlouvu. Hledáte si angažmá?

Ne, nehledám. Až dořeším smlouvu s Třincem, uvidím, co dál.

Je pravda, že už dnes má vůči vám Třinec určité finanční závazky?

Ano, je to pravda.

Jste připraven na to, že celý spor může skončit až u soudu?

Ani tohle nelze vyloučit.

V NHL jste působil téměř celou kariéru. Myslíte, že by takové jednání bylo za mořem možné?

Určitě ne. Kluby tam vždy jednají na profesionální úrovni a se vzájemným respektem. S takovým jednáním, jako teď ze strany Třince, jsem se ještě nikdy nesetkal.

Mezi většinou současných hráčů v české extralize budete mít zastánce. Berete tento spor i jako boj za hráčská práva hokejistů?

Neberu to jako souboj, ale věřím, že tato situace může upozornit na nedodržování smluv ze strany některých klubů a neschopnost jednat o civilizovaném ukončení smlouvy a také na různé nestandardní praktiky při odměňování hráčů v České republice.

S Kleslou nepočítali už koncem dubnaVčerejší prohlášení HC Oceláři Třinec ohledně sporu s obráncem Rostislavem Kleslou vzbuzuje mnoho reakcí také na sociálních sítích. Třeba na oficiálních facebookových stránkách klubu se fanoušci často podivují nad jeho zněním. „Dne 25. dubna bylo oznámeno, že v Třinci končí Klesla, Plíhal, Kreps, Orsava, Tybor, Slovák a Stehlík. Co to znamená, že i když nebudou pokračovat v klubu, tak musí nastoupit do letní přípravy 1. července? Vysvětlí mi to někdo?" ptá se třeba uživatel Patrik Odehnal. (noh)

Prohlášení Ocelářů: Neplnil smlouvu„Podle našeho názoru to jednoznačně není hráč, kdo si bude vybírat, jaký druh přípravy zvolí. Hráč se měl po návratu z individuální přípravy hlásit 1. července v klubu, kde měl připraven harmonogram činností a v rámci něho mělo dojít k ověření jeho schopností plnit hráčskou smlouvu.
Hráč se poprvé dostavil do klubu až 18. července, odmítl nastoupit do určeného tréninku a z klubu odjel. Od té doby se do klubu nedostavil. Hráče jsme upozornili, že hráčskou smlouvu neplní.
Tato situace, kdy hráč neplní povinnosti v klubu, odjel z tréninku a situaci řeší prostřednictvím médií, není kompatibilní s naší představou o plnění povinností profesionálním hráčem s nadstandardními podmínkami. Máme za to, že i jakýkoli klub zahraniční soutěže by byl z takového přístupu zklamán. Další osud vzájemné spolupráce a z ní vyplývajících závazků bychom nejraději s hráčem dohodli, což není bohužel pro aktuální postoj hráče jednoduché."
Vyjádření HC Oceláři Třinec ke kauze Klesla