Na souboj týmů z protilehlých pólů tabulky to v úvodu nevypadalo ani náhodou. Vítkovice odehrály první třetinu víc než slušně. Favorita zaskočily výborným bruslením i aktivitou, s níž hosté jakoby ani nepočítali. Svačina v šesté minutě proklouzl až před Staňu, který si ho ale vychutnal hbitým máchnutím lapačky.

Domácí vydrželi v tempu celých dvacet minut a jejich svižný herní projev se dočkal odměny v 17. minutě, když Svačinovu přihrávku před bránu si sparťanský bek Piskáček nešťastné srazil do vlastní sítě. Vítkovice soupeře přejely herně i střelecky: oproti jejich šestnácti střelám na branku si debutující americký brankář Maxwell sáhl na puk jen třikrát.

Ostravané ani v druhém dějství nepolevovali. Hosté měli velké štěstí ve 24. minutě, dva Němcovy pokusy do odkryté brány odvrátili obránci z brankové čáry. Nebýt Klokovy hrubky, Maxwell se dále nudil, ale první sparťanskou šanci umístil Rolinek z mezikruží do zadního mantinelu. Pak už měli znovu slovo domácí. Malec v dlouhé dvouminutové přesilovce pět na tři vypálil z voleje a Huna těsně před Staňou zvedl puk pod břevno.

Zakřiknutou Spartu vytrhl z agónie Piskáček, který zblízka doklepl vyražený puk za Maxwella a vybudil tým k výraznější iniciativě. Pražané pak přežili 86 sekund v dalším oslabení tři na pět, i když po dvou ranách Svačiny byl gól na spadnutí. "Dva góly jsme dneska z přesilovek sice dali, ale asi jich mělo být více. Šance na to byly," řekl vítkovický útočník Ondřej Roman.

Nájezdy rozhodl Réway

Stav srovnal 57 sekund před koncem druhé části Hlinka, který po Stehlíkově zaváhání za brankou zblízka zasunul kotouč za Maxwella. "Většinou začneme dobře, vytvoříme si náskok, ale pak mávnutím proutku přestaneme hrát a soupeř nás většinou potrestá. On ten výpadek přijde na každé mužstvo, akorát v naší situaci nám tam pokaždé napadají góly," řekl Roman.

Blízko k výhře měly v závěru oba týmy. Szturc se deset minut před koncem řítil zprava na Staňu, ale jeho bomba cinkla o horní tyč. Těsně pak břevno ale na opačné straně přeletěla i Réwayova dorážka a minutu před koncem se Maxwell zapotil při průniku Rolinka. Domácí mohli strhnout na svou stranu alespoň druhý bod v prodloužení, ale promarnili v něm dvouminutovou přesilovku čtyři na tři.

V nájezdech se trefil pouze Réway a zajistil Spartě sedmou výhru venku za sebou. "Dneska nám výborně zachytal brankář Staňa a korunoval to v nájezdech. Vzhledem k našemu výkonu jsou pro nás ty dva body nechci říct zlaté, ale byli jsme horším týmem," řekl sparťanský trenér Jiří Jandač.

Hlasy trenérů:

Jakub Petr (Vítkovice): „Předvedli jsme velmi dobrý výkon v první třetině, kdy jsme do puntíku splnili taktiku. Ale i pak jsme hráli slušně a musíme hráčům poděkovat, protože celkový výkon dnes snesl přísnější měřítka. Bohužel se musíme zlepšit v přesilovkách. Většina utkání se rozhoduje v nerovnovážných situacích. My jsme v nich sice dva góly dali, ale mohlo jich být více."

Josef Jandač (Sparta): „V dnešním zápase jsme byli horším týmem. Dva body jsou pro nás nechci říct zlaté, protože určité postavení v tabulce máme, ale za předvedenou hru jsme si je nezasloužili. Možná snad za obětavost v oslabeních, kterých jsme hráli hodně. Máme problémy v koncovce, dneska byl soupeř lepší."

HC Vítkovice Steel - HC Sparta Praha 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 1:2, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Svačina, 28. Huna (Malec, Zíb) - 30. Piskáček (J. Hlinka, Barinka), 40. J. Hlinka (Réway), rozhodující nájezd Réway. Rozhodčí: Hradil, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:10. Využití: 2:1. Diváci: 5189.

Vítkovice: Maxwell - Čerešňák, Klok, Stehlík, Kovář, Zíb, Malec, Štencel - T. Svoboda, Burger, Olesz - Vandas, Húževka, Szturc - Huna, Roman, Svačina - E. Němec, Kolouch, Kucsera. Trenéři: Svozil a Petr.

Sparta: Staňa - Polášek, Piskáček, Ďaloga, J. Mikuš, K. Pilař, Barinka, Švrček - Réway, J. Hlinka, Rolinek - Sabolič, Pech, Buchtele - Kumstát, Cingel, Klimek - Volek, A. Chlapík, Dvořáček. Trenéři: Jandač a Moták.