Co vám ukázalo soustředění ve Švýcarsku?

Do puntíku splnilo naše očekávání. Ukázalo nám věci, které jsme chtěli vidět. Tedy zatížení, včetně přejezdů a tréninků. Stejně tak fungování hráčů mimo led. Po herní stránce to mělo společného jmenovatele a tím byla hra v prvních dvou třetinách, a pak v té třetí. V úvodních dvou jsme byli většinu času lepším týmem, ve třetí jsme ztráceli.

Museli jste sáhnout k nějakým změnám?

Do soustředění nám trochu promluvila nominace do českého a slovenského nároďáku. Doma tak zůstali gólman Patrik Bartošák, obránci Ivan Baranka, Lukáš Klok a útočník Rado Tybor. Šanci tak dostali i mladší, kteří se k tomu postavili čelem. Celkově to bylo dobré, akorát mě mrzí ta třetí třetina 0:5 s Zugem. Měli jsme být chytřejší a ukázněnější.

V posledním zápase jste podlehli týmu Ambri-Piotta 3:4, měli jste celkem šestnáct dvouminutových trestů. To je hodně vysoké číslo. Rozhodčí se předváděl?

I když pátrám v paměti, podobný zápas nepamatuju. Poměr vyloučených je vypovídající. Je jenom škoda, že cestujete ven na takový zápas, kde si chcete něco vyzkoušet, a nakonec ho prosedíte na trestné lavici. Když to přeženu, tak jsme hráli sedm minut pět na pět, což mě štvalo. Nevím, proč to rozhodčí tak úzkostlivě vedli. Vzali jsme si z toho ale jen pozitivní, tedy bojovnost a soudržnost právě z těch mnoha oslabení.

Mluvil jste o naštvanosti. Projevila se nějak?

Když vyloučených přibývalo, už tam nebyly emoce, ale spíše nám to přišlo k smíchu. A taková zdravá nasranost před patnáctihodinovou cestou domů. Dali jsme si za cíl, že nebudeme komentovat rozhodčí, nebudeme se s nimi hádat. No ale já to tam nevydržel a porušil to. Budu tak muset něco zaplatit do kasy.

Pojďme domů. Start extraligy se blíží, vstoupíte do ni 8. září doma se Zlínem. Už jste na ni připraveni?

Kluci dostali po návratu ze Švýcarska volno. Sešli jsme se opět po neděli. Trénujeme už jako v lize ve čtyřech pětkách s jedním útočníkem navíc, což vypovídá o tom, že kádr prošel zúžením. Někteří hráči jsou v Havířově, ještě vyjednáváme s jiným týmem na spolupráci. To ale neznamená, že tito hráči už u nás definitivně nebudou, naopak. Mají dvoucestné smlouvy, takže v případě potřeby je vždy můžeme zavolat zpět. Všechny pečlivě sledujeme. Pozvolna najíždíme na extraligový režim i se zápasy v úterý a v pátek, tak jako teď v Porubě a s Trenčínem. V tréninku občas máme ještě druhou fázi, ale ta je spíše na doladění některých herních činností.

Ještě poslední věc. Jaký je zdravotní stav hráčů?

Karol Sloboda už byl na ledě, v pátek by měl v generálce proti Trenčínu nastoupit. U Ivana Baranky je problém v horní části těla. Není to zranění, které by ho mělo limitovat na dlouhou dobu, ale i tak to není příjemné. Chtěli jsme ho totiž vidět ve Švýcarsku v plném zatížení, jak já říkám, v celé jeho kráse. To znamená na ledě, ale i mimo něj. Nakonec dostal pozvánku do reprezentace, ale za tu nakonec právě kvůli tomu zranění nehrál. Uvidíme, kdy bude připravený. Není to žádné drama, ale jestli stihne první týden proti Zlínu a v Olomouci, nebo až ten další, to se teprve uvidí. Dobré je, že se to každým dnem lepší.

HC VÍTKOVICE RIDERA VE ŠVÝCARSKU

1. zápas ve Wilu:

HC Vítkovice Ridera EHC Kloten 5:4 SN (2:0, 1:2, 1:2 0:0)
Branky:
5. Kolouch, 8. Olesz, 37. Kucsera, 58. a rozh. náj. D. Květoň 27. Hollenstein, 38. Leone, 46. Andersén, 54. Bäckman. Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 589.
Vítkovice: Dolejš - Urbanec, Sloboda, Krenželok, Hrbas, Výtisk, Trška, Puzič - Květoň, Roman, Stránský - Olesz, Lev, Zdráhal - Kucsera, Kolouch, Dej - Kurovský, Jáchym, Szturc.

2. zápas ve Wilu:

HC Vítkovice Ridera Zug 5:6 (3:1, 2:0, 0:5)
Branky: 6. Kolouch, 12. Kucsera, 15. Stránský, 24. Trška, 26. Květoň 20. a 49. McIntyre, 44. Stalberg, 53. Senteler, 56. Kläy, 59. Klingberg. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:3. Diváci: 392.
Vítkovice: Dolejš - Krenželok, Hrbas, Puzič, Urbanec, Výtisk, Trška - Květoň, Roman, Zdráhal - Olesz, Lev, Stránský - Kucsera, Kolouch, Dej - Szturc, Hudeček, Tomi Kalus.

3. zápas v Langnau:

HC Vítkovice Ridera SCL Langnau Tigers 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)
Branky: 21. Kurovský, 32. Lev, 36. Hrbas, 43. Krenželok 26. Erkinjuntti, 39. Neukom, 59. Dostoinov. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 912.
Vítkovice: Dolejš - Krenželok, Hrbas, Puzič, Urbanec, Výtisk, Trška D. - Květoň, Roman, Kurovský - Olesz, Lev, Zdráhal - Kucsera, Kolouch, Dej - Szturc, T. Jáchym, Stránský - Hudeček.

4. zápas v Biasce:

HC Vítkovice Ridera Ambri-Piotta 3:4 (3:2, 0:1, 0:1)
Branky: 1. a 13. Olesz, 10. Szturc 6. a 11. Lhoták, 40. Berthon, 47. Lauper. Vyloučení: 16:8, navíc Výtisk Bianchi oba 10 min. OT. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 1038.
Vítkovice: Dolejš - Krenželok, Hrbas, Puzič, Urbanec, Výtisk, Trška - Květoň, Roman, Kurovský - Olesz, Lev, Szturc - Hudeček, Kolouch, Dej - Kalus, Jáchym, Tomi - Zdráhal.

Bilance: 4 zápasy, 2 výhry, 2 prohry, skóre: 17:17.

Vyloučení: 37:24, využití: 3:7, v oslabení: 2:0.

Góly: 3 Květoň, Olesz, 2 Kolouch, Kucsera, 1 Hrbas, Krenželok, Kurovský, Lev, Stránský, Szturc, Trška.

Útočník Jan Káňa v době, kdy oblékal dres Vítkovic.
Konec nadějí! Káňa si ve velké vítkovické konkurenci smlouvu nevybojoval