„Na Třinec mám skvělé vzpomínky, za mnohé jim vděčím," řekl Tomáš Kundrátek.

První zápas proti Rusku vás čeká v Třinci, kde jste poprvé naskočil do extraligy a strávil v tamním klubu před odchodem do zámoří tři sezony. Jak se těšíte?

Moc. V Třinci jsem byl naposledy před pěti lety. Slyšel jsem, že byl zápas s Rusy během pár dnů vyprodán. Těším se na skvělé fanoušky, ale i novou arénu, kde jsem ještě nebyl. Věřím, že to bude skvělé. Fandit mi bude přímo v hale rodina, takže věřím, že i to mně pomůže a můj výkon to ještě posune dopředu.

Jak vzpomínáte na své angažmá u Ocelářů?

Na Třinec mám skvělé vzpomínky, v klubu mi nesmírně pomohli. Odešel jsem tam ve čtrnácti letech z rodného Přerova, vychovali mě tam a hlavně dali prostor naskočit v šestnácti do extraligy. Hrozně moc jim za to vděčím. Vždycky tam bylo skvělé zázemí, teď tam mají navíc novou arénu. Dělají to tam dobře. Třinec je tým, kterému v Česku fandím.

Tím pádem jste jistě zaregistroval, že jako úřadující vicemistři se v této sezoně trápí. Aktuálně jsou až devátí…

Samozřejmě jejich výsledky sleduju. Vím, že letos pořád tak nějak klopýtají. To se ale stává, jednou jste nahoře, jindy dole. Bohužel teď se jim nedaří. Pořád ale mají kvalitní tým. Věřím, že se jim bude ještě dařit, závěr základní části zvládnou a v play-off se ukážou.

Jste ještě s někým z jejich současného kádru v kontaktu?

Znám se s Jirkou Polanským, ale i některými dalšími kluky. A to taky proto, že mě před touto sezonou pozvali na týmovou akci, vyrazil jsem s nimi na golf a potkal se i s lidmi z vedení klubu. Bylo to skvělé. Do Třince se budu vždycky rád vracet.

Pojďme zpět k reprezentaci a zápasům se sbornou. V Třinci je užší hřiště, v Ostravě mu naopak přezdívají „letiště". Jak těžké jsou tyhle přechody?

Já osobně bych s tím neměl mít žádný problém. Mám výhodu, že jsem hrál sedm let v Americe, kde jsou ta hřiště menší. Teď jsem zase v Evropě, kde to bývá větší. Celkově je to ale stejné jak pro nás, tak pro soupeře.

Ještě poslední věc. Co čekáte od Rusů?

Oba zápasy budou velmi kvalitní. Rusáci jsou silní. Budeme muset hrát hlavně zodpovědně z obrany, dobře bruslit a nebýt vylučováni.

OČIMA TRENÉRA VLADIMÍRA VŮJTKA„Tomáš je jeden z nejlepších beků v Evropě. Je vysoký, důrazný, dobře bruslí a má přehled o hře. Myslím, že patří na mistrovství světa."