Hokejisté Vítkovic podlehli v 28. kole extraligy Brnu 0:1 a utržili už pátou porážku v řadě. Rozhodl o ní v přesilovce v 39. minutě jediným gólem bývalý vítkovický obránce Petr Kuboš. Brankář Karel Vejmelka ve svém druhém utkání v barvách Komety uhájil čisté konto a v brněnských službách zatím ještě neinkasoval. Kometa nad Vítkovicemi ve vzájemném utkání vyzrála po šesti prohrách v řadě.

Brno na Vítkovice vyrukovalo poprvé s brankářem Vejmelkou v zahajovací sestavě a v úporně defenzivní bitvě mu roli usnadnilo solidní obranou, kterou se oba týmy snažily zlomit sérii porážek.

V rozháraném duelu se jako první k vedoucímu gólu přiblížili domácí, ale Strapáč nedokázal dorazit střelu Ölveckého. Úplně nejlepší palebnou pozici v první části měl těsně před koncem dvacetiminutovky Vandas, ale z brankoviště Vejmelku nepřekonal. „Ze začátku jsme měli nějaký tlak, ale bohužel jsme z toho nevytěžili nic. To nás trochu dostalo dolů. Snaha se nám nedá upřít, ale bohužel se nadřeme na každý gól," řekl vítkovický útočník Petr Strapáč.

Ostravané, kteří se opět museli obejít bez neproduktivnějšího hráče Balána i nejlepšího střelce Kucsery, začali aktivněji i druhé dějství, ale zhruba od půlky zápasu se stále více prosazovala Kometa. Zejména v pasážích, kdy se domácí nechali strhnout a otevřeli hru.

Po jednom z brejků byl sám před brankou Ostřížek, ale Dolejš zavčas sklapl betony. Bezbrankový stav změnila až brněnská přesilovka, v níž si z modré čáry nenápadně sjel před Dolejše Kuboš a v 39. minutě usměrnil do sítě Čermákovu přihrávku. „Dopustili jsme se tam hrubé systémové chyby. Dva naši hráči špatně přečetli situaci a nabídli jsme Kometě gól do prázdné branky," řekl vítkovický asistent trenéra Jakub Petr.

Hosté dohrávali utkání bez zraněného elitního centra Němce, ale křečovité snaze soupeře bez potíži odolali. Vítkovice Vejmelku vůbec neohrozily ani z přesilovek i krátké power play, podruhé za sebou na domácím hřišti prohrály 0:1 a v posledních tří domácích utkáních nebodovaly.

„Proti Vítkovicím se mi vždy dařilo, i v minulé sezoně v Pardubicicích. Doufám, že to tak bude pokračovat. Ale trápí nás, že málo gólů dáváme. Sice jich i málo dostáváme, ale musíme to v tréninku zlepšit," řekl Vejmelka, který obě své dosavadní extraligové nuly vychytal proti Vítkovicím.

HC Vítkovice Steel – HC Kometa Brno 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 39. Kuboš (L. Čermák, Kaberle). Rozhodčí: Baluška (SR), Novák – Lukš, Skopal. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 6016.

Sestavy:

Vítkovice: Dolejš – Čerešňák, Kudělka, Sloboda, Štencel, Kovář, Pastor, Klok – Szturc, Strapáč, Ölvecký – Vandas, Kolouch, E. Němec – Hovorka, Burger, Tomi – J. Káňa I, Jáchym, Húževka. Trenéři: Svozil a Petr.
Brno: Vejmelka – Kuboš, Kaberle, Dujsík, Hanzlík, Štindl, Malec – H. Zohorna, V. Němec, J. Hruška – Vondráček, Ostřížek, Burian – Dočekal, L. Čermák, J. Káňa II – T. Svoboda, Koreis, Raška. Trenéři: Hadamczik, K. Beran a Pokorný.

Karlovy Vary porazily Třinec 2:0 a ukončily sérii domácích proher

Hokejisté Karlových Varů porazili ve 28. kole extraligy Třinec 2:0 a ukončili tak sérii čtyř domácích porážek. Druhým čistým kontem v sezoně se o to zasloužil Tomáš Závorka, o branky se postarali Martin Bartek a při power play soupeře Václav Skuhravý, který oblékl dres Energie poprvé v sezoně.

Oba celky se v dosavadním průběhu sezony spíše trápí a na úrovni hry to bylo vidět. Se střeleckými příležitostmi obě mužstva v úvodu šetřila. Šanci otevřít skóre měl hostující Polanský, z bezprostřední blízkosti však neprotlačil puk za Závorkova záda.

Na druhé straně Harkabus střelou z mezikruží provětral Hrubcovy betony a následně Marosz jeho lapačku. Do kabin po první třetině odcházeli spokojenější domácí. V 19. minutě Bartek nahodil puk před třineckou branku a Rohanem obtěžovaný Žejdl si puk srazil do vlastní branky.

Druhá dvacetiminutovka přinesla sérii vyloučení na obou stranách. Třinec zjednodušil a zrychlil hru, což vyústilo v jeho soustavnější tlak. Jenom střelecká nemohoucnost Slezanů zapříčinila, že ani v této části hry nevstřelili branku.

Největší šance si postupně vytvořili Kopecký, jehož zadovka skončila mimo a ve 36. minutě Slovák, který se ve vlastním oslabení ocitl zcela sám před karlovarskou brankou. Slovenský bek ale střelu namířil jen nad branku. Západočeši kontrovali rychlými protiútoky, druhý gól ale přidat nedokázali.

Ve třetí třetině Energie bránila těsný náskok a nechtěla dopustit, aby jako v řadě předešlých utkání v závěru inkasovala. Ve 49. minutě mohl definitivně rozhodnout Bartek, ale jeho dorážku po střele Kůse zlikvidoval Hrubec.

Třinec tlačil, ale velké gólové příležitosti si nevytvářel ani v přesilových hrách a střely z větší vzdálenosti Závorka jistě likvidoval. V 60. minutě při vyloučení Sičáka se hostující trenéři odhodlali k power play a Oceláři se tak snažili vyrovnat ve hře šest na čtyři. Překonat Závorku se jim ale nepodařilo, naopak Skuhravý upravil na konečných 2:0.

HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky: 19. Bartek, 60. Skuhravý. Rozhodčí: R. Svoboda, Hejduk – Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 8:7. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 2714.

Sestavy:

Karlovy Vary: Závorka – Dvořák, Bičánek, Redlihs, Sičák, Benák, Gulaši, J. Tomeček – Huna, Marosz, I. Rachůnek – Bartek, Kůs, Rohan – Koblasa, Skuhravý, Vachovec – Harkabus, Osmík, Gorčík. Trenéři: Oremus a Mlejnek.
Třinec: Hrubec – Nosek, Linhart, Roth, Galvas, Hrabal, M. Doudera, Slovák – Irgl, Kopecký, Dravecký – Rákos, Plíhal, Adamský – Jašek, Polanský, Žejdl – Luka, T. Káňa, Matuš. Trenéři: Mucha a Malík.