Také druhé utkání Vítkovice načaly bleskovým gólem. Húževka na sebe chytře natáhl dva protihráče a zapomenutý Strapáč zblízka bez potíží už po 43 sekundách překonal bezmocného Lašáka. Hosté ještě ani nestihli poprvé vystřídat a už prohrávali. „Ten gól mě hodně mrzí. Přičítám to nedůslednosti, nemůžeme v první minutě dostávat góly do prázdné branky," řekl liberecký trenér Pavel Hynek.

Liberecká strategie dostala trhlinu hned v zárodku. Aktivita se hostům nedala upřít, ale do soupeřovy obrany ve středním pásmu naráželi jako do zdi. Až Filippimu se ve 12. minutě podařilo v oslabení protáhnout před Šindeláře, který mu však vykryl střelecký úhel. Vzápětí se do slibné situace prodral i Urban, ale dopadl stejně jako Filippi.

„Vstoupili jsme do toho zápasu stejně jako jsme dohráli ten pondělní, hráli jsme dobře a aktivně. Čím delší dobu jsme ale hráli, tím líp Liberec hrál a v závěru se dostával do gólovek," řekl vítkovický brankář Filip Šindelář.

Prokletí špatných začátků Liberec dostihlo i v druhé části. Strapáč potřeboval pouhých 21 vteřin a Lašáka zaskočil překvapivým švihem od modré čáry, který hostujícímu gólmanovi těsně před brankou zmizel ještě v cloně dvou projíždějících hrá­čů.

„Teďka si říkám, že kdybych mohl něco změnit, asi bych dal na led jinou lajnu. Ale po bitvě je každý generál. To jsme snad za celou sezonu neudělali," řekl Hynek. Hosty měl na lopatě v 28. minutě Burger, jehož kličku však Lašák vystihl, a z rychlého protiútoku v oslabení doslova protlačil puk za čáru Vlach.

První gól v celé sérii po 89 minutách zapůsobil na Severočechy jako elixír. Bulíř se hned vzápětí proháčkoval do šance na vyrovnání, ale tu mu zhatil Šindelář. Hostující převahu a touhu po vyrovnání zchladil Šedivý, jenž v 35. minutě po nezištné přihrávce Szturce zavěsil potřetí.

Liberecký výpadek se dostavil i na startu třetí části: Burger znovu už po 27 sekundách ze sólového nájezdu puk do brány dostal, ale videorozhodčí ho kvůli kopnutí nohou neuznal. Výhru tak musel jistit bezvadný Šindelář.

Hosté v závěru ještě dokázali přitlačit, ale Vlach zahodil trestné střílení a Šindeláře nepřekonali ve velkých příležitostech ani Víšek s Bulíkem. Výtisk ještě mířil do tyče, ale to už bylo na zvrat pozdě. Hostující tlak navíc otupil vyloučením Urban a k ničemu už Bílým Tygrům nebyla ani krátká power play.

„Šindy (Šindelář) odchytal zápas výborně a znovu byl naším základním stavebním kamenem. Oni jeli v poslední třetině třikrát sami na bránu, a kdyby dali kontaktní gól, byly by to asi pěkné nervy. Ale Šindy to zavřel," řekl Strapáč.

Roman Šimíček (Vítkovice): „Povedlo se nám dát rychlý gól. První třetinu jsme odehráli parádně. Spadlo nám to tam hned i na začátku druhé třetiny. Až na pár chyb, které patří k hokeji, jsme podali zodpovědný výkon."

Pavel Hynek (Liberec): „Vítkovice vyhrály zaslouženě. Dvě třetiny jsme hráli špatně a dělali jsem hloupé a naivní fauly. V oslabeních jsme ztráceli síly, které nám potom chyběly. Zápas rozhodly naše špatné vstupy, i s tím neuznaným gólem jsme v každé třetině inkasovali. Začali jsme hrát až v třetí třetině, tam nám ale chyběl kontaktní gól. Dneska měřítko snesla akorát třetí třetina."

HC Vítkovice Steel – Bílí Tygři Liberec 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Strapáč (Húževka, Burger), 21. Strapáč (Húževka, R. Stehlík), 35. Šedivý (Vandas, Kolouch) – 29. J. Vlach (Valský). Rozhodčí: Jeřábek, Šindler – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:9. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4433. Stav série: 2:0

Vítkovice: Šindelář – Štencel, Barinka, Sloboda, Kudělka, R. Stehlík, Kovář, Pastor – Strapáč, Burger, Húževka – Huna, Roman, Svačina – Vandas, Kolouch, E. Němec – J. Káňa, Szturc, Šedivý. Trenéři: Oremus a Šimíček
Liberec: Lašák – Hunkes, Vitásek, Gřegořek, Výtisk, Voráček, Čakajík, Derner – Vampola, Nedvěd, Filippi – Bartek, Bulík, Víšek – Valský, T. Urban, J. Vlach – K. Jass, Zacha, Bulíř. Trenéři: Hynek a M. Černý