Hokejisté Mladé Boleslavi ve 33. extraligovém kole podlehli vedoucímu Třinci 2:5. Oceláři nakročili k sedmé výhře v řadě hned v úvodu, během necelých 13 minut nastříleli tři góly. Domácí sice snížili na 2:3, ale na více nedosáhli. Třinec vede po dnešku tabulku soutěže již o 13 bodů. Dva góly vítězů dal bek Rostislav Klesla.

Pořádný šok přichystala Olomouc hráčům Sparty. Vyrovnaný a bezgólový zápas neskončil v prodloužení - jedinou branku vstřelil v čase 59:33 v přesilové hře obránce Pavel Skrbek. Brankář Jiří Trvaj vychytal podruhé v sezoně nulu. Nováček se dočkal výhry nad Spartou v tomto ročníku na třetí pokus.

Hokejisté Pardubic porazili Brno 4:1. Góly padaly až ve druhé polovině zápasu. Třemi body za gól a dvě asistence přispěl k výhře útočník Petr Sýkora, na obě trefy do černého nahrával Tomáši Zohornovi. Východočeši bodovali doma naplno potřetí za sebou, naproti tomu do vánočních svátků výtečně hrající Kometa prohrála poslední dva duely s celkovým skóre 3:12.

Karlovy Vary zdolaly Slavii 2:0. Dvěma góly v závěrečné třetině upevnil svému týmu pozici v desítce kanonýr David Hruška, čisté konto vychytal Tomáš Závorka. S velkou ztrátou poslední Pražané poté, co v neděli utnuli sérii devíti utkání bez bodového zisku, vyšli znovu naprázdno a opět tak protáhli čekání na výhru za tři body, které trvá od 16. listopadu.

Litvínov porazil Zlín 4:3 po samostatných nájezdech. Domácí skórovali jako první, ale ve třetí třetině potřebovali smazat dvougólové manko, což se podařilo až 22 vteřin před sirénou obránci Filipu Pavlíkovi. Nájezdy pak rozhodl útočník Viktor Hübl.

Hradec Králové zvítězil na ledě Plzně 2:1 a ukončil sérii devíti venkovních porážek za sebou. Mountfield sice na západě brzy prohrával, ale do první přestávky stačil vyrovnat a v prostřední části o jeho výhře rozhodl gólem Tomáš Mertl. Východočeši obrali Indiány o všechny body i potřetí v sezoně.

Vítkovice před sedmi tisícovkami fanoušků zdolaly Liberec 4:1. Strůjcem výhry byl Ondřej Roman, který soupeře na přelomu první a druhé části v rozmezí 59 sekund zlomil dvěma trefami ve vlastním oslabení. Bílí Tygři prohráli počtvrté za sebou, Vítkovice v domácím prostředí poosmé v řadě zabodovaly.

HC Vítkovice Steel - Bílí Tygři Liberec 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Souboj dvou velkých rivalů o desítku svým nasazením chvílemi připomínal play off. Liberec do zápasu vstoupil aktivněji a kýžený vedoucí gól měl na hokejce už ve čtvrté minutě Bulík, ale nezvládl dorážku do prázdné branky. "Měli jsme z Liberce obavy, ale do zápasu jsme šli s velkou koncentrací," přiznal domácí kouč Ladislav Svozil.

Domácí soupeři ukázali, že největší síla je v jednoduchosti: Zíb ve 13. minutě nic nevymýšlel, nahodil puk na Lašáka, kterému Huna dokonale zakryl výhled a Vítkovice vedly.

Domácí převzali otěže. Szturc sice v 18. minutě vyšachoval Lašáka, ovšem z ostrého úhlu už nedokázal zacílit prázdnou bránu. Nečekaným zlomem zápasu se stala liberecká přesilovka na přelomu první a druhé části. Svačina se 20 sekund před koncem utrhl do přečíslení a Roman jeho přesný pas nadvakrát poslal mezi Lašákovy betony.

Stejné dvojici stačilo v druhé části jen 39 sekund a stále v oslabení znovu rozvrátila hostující obranu: Svačina vylepšil sólový nájezd na Lašáka ještě drzou a vychytralou zpětnou přihrávkou na Romana, který z druhé vlny pohodlně trefil prázdnou branku.

Domácí mohli nahlodaného protivníka nadobro dorazit z přesilovek, jenže nebyli nebezpeční. Snad jen Olesz mohl přidat čtvrtý gól, jeho dorážka se však otřela o tyčku.

Až pak se zase zmátořil Liberec. Kouč Čada seřadil do jednoho útoku Balaštíka, Vampolu a Radivojeviče, hosté pořádně přitvrdili a domácí se najednou ocitli v nesnázích.

Bakoš v 33. minutě proplul kolem pravého hrazení a švihem překonal Dolejše. Severočeši se v závěru druhého dějství nastěhovali do útočného pásma a vítkovický náskok visel na vlásku. Dolejš zmařil nájezd Balaštíka a při ráně Radivojeviče mu pomohla tyč.

Soupeř potom v oslabení vypadl z tempa a už se do něj nevrátil. Čtvrtý hřebíček do liberecké rakve zatloukl v 55. minutě dorážkou pod břevno Vandas a zpečetil Vítkovicím cenné tři body. Liberec dostal v závěru ještě na 48 sekund přesilovku pět na tři, ale to už bylo příliš pozdě na to, aby s výsledkem něco udělal.

"Musím klukům poděkovat, protože odvedli maximální výkon," dodal Svozil. A reakce hostů? "U nás moc dobrých věcí v zápase nebylo. Jsme zklamaní, hráli jsme špatně. Na konci druhé třetiny jsme měli asi pět gólových šancí. Byli v nich i hráči, od kterých se čeká, že je promění. Nebyli jsme dneska soupeř," poznamenal kouč Milan Černý.

Branky a nahrávky: 13. Zíb (Roman, Huna), 20. Roman (Svačina), 21. Roman (Svačina, Stehlík), 55. Vandas (Húževka) - 33. Bakoš (Filippi, Derner). Rozhodčí: Hodek, R. Svoboda - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 6:7, navíc Lašák (Liberec) 10 min. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 7242.
Vítkovice: Dolejš - Hrbas, Kudělka, Zíb, Malec, Kovář, Stehlík, Šenkeřík, Pastor - J. Káňa I, Burger, Olesz - Huna, Roman, Svačina - Vandas, Húževka, Szturc - Šedivý, M. Hlinka, Kucsera. Trenér: Svozil.
Liberec: Lašák - Šimek, Výtisk, Vitásek, Voráček, Gřegořek, Derner, Kajínek - Balaštík, Filippi, Radivojevič - Bakoš, Vampola, Bulík - Bartek, P. Jelínek, Krenželok - Jass, Urban, J. Vlach. Trenéři: Čada a Černý.

BK Mladá Boleslav - HC Oceláři Třinec 2:5 (1:3, 1:0, 0:2)

Boleslavští hráči v nedělním kole proti Karlovým Varům ukončili sérii sedmi proher, ale druhý domácí zápas za sebou se jim nepovedl.

Proti Třinci nastoupili s přílišným respektem, čehož hosté brzy začali využívat. Už na konci druhé minuty třinecký Matuš otevřel skóre střelou z levého kruhu. Domácí brankář Růžička pak předvedl sérii kvalitních zákroků proti Hrňovi a Noskovi, ale v polovině první třetiny ho překvapilo Kleslovo nahození od obranné modré čáry, které zapadlo k tyči.

Středočeši zareagovali výměnou brankářů, místo Růžičky nastoupil Rittich, ale čisté konto udržel jen necelé tři minuty. Pak nehlídaný Klepiš dostal přihrávku zpoza brány od Orsavy a pohotově zvýšil na 3:0. Ve 14. minutě Pabiška proměnil únik blafákem do bekhendu a domácí se na chvíli zvedli, ale v závěru třetiny při trestu Bárty už opět diktovali tempo hosté.

Do prostřední části vlétli domácí mnohem aktivněji, přímočaře se tlačili do útoku a z nebezpečných pozic pálili Musil s Trončinským, který v Mladé Boleslavi hostuje právě z Třince. Před polovinou zápasu domácí nevyužili přesilovku při trestu Draveckého, ale brzy po něm Kubica z dorážky snížil na 2:3. O minutu později mohli Středočeši dokonce vyrovnat, ale Výborného finální přihrávka při přečíslení neprošla.

I tak domácí ve třetí třetině cítili šanci na body, ale tolik vyložených šancí už neměli. Ocelářům potom vrátil dvoubrankový náskok v 53. minutě Klesla.

Po inkasovaném gólu na 4:2 už domácí neměli sílu na dotažení dvougólové ztráty, kterou ještě navýšil necelé čtyři minuty před koncem Polanský po efektivním bekhendovém blafáku. Třinec vyhrál 5:2 a natáhl vítěznou sérii na sedm utkání.

Branky a nahrávky: 14. Pabiška (D. Výborný, Mikulík), 31. Kubica (Kašpařík, Trška) - 2. Matuš (M. Doudera), 10. Klesla (Nosek), 13. Klepiš (Orsava, Nosek), 52. Klesla (Hrňa), 57. Polanský (Roth, Dravecký). Rozhodčí: Šindler, Úlehla - Frodl, Charvát. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 2970.
Mladá Boleslav: Martin Růžička (10. Rittich) - Trončinský, Ovčačík, Stříteský, Kočí, Žabka, Trška, R. Čermák - Mikulík, D. Výborný, Pabiška - M. Látal, Broš, Klimenta - Bárta, Kašpařík, Kubica - Pacovský, Musil, Lenc - od 21. navíc Jarůšek. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.
Třinec: Hamerlík - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, M. Doudera, Hrabal, Nosek - Hrňa, Klepiš, Orsava - Dravecký, Polanský, Adamský - Žejdl, Matuš, Rufer - Christov, Kindl, Franek. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Další výsledky:

HC Sparta Praha - HC Olomouc 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Kometa Brno 4:1 (0:0, 3:0, 1:1)

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Litvínov - PSG Zlín 4:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:3, 2:0 - 0:0)

HC Škoda Plzeň - Mountfield Hradec Králové 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)