Třinec v duchu tradice posledních zápasů začal i v Ostravě velmi aktivně a vysunutý forčekink mu první vyloženou šanci přinesl již ve čtvrté minutě, ale proti Orsavově pokusu se vyznamenal Dolejš. Hosté toho dlouho nelitovali. Vítkovická defenzíva v osmé minutě lajdácky odvrátila kotouč od vlastní branky, Nosek se ho zmocnil a zápěstím z mezikruží trefil pravý horní růžek.

Domácí ale před vyprodaným stadionem hbitě dohnali manko. Němcovu střelu v přesilové hře Hrubec betonem vyrazil před sebe přímo k Burgrovi, který z voleje nezaváhal. Ani nerozhodný stav netrval dlouho.

Vítkovice si znovu nadrobily ležérností ve vlastním obranném pásmu: zbytečnou Vandasovu zadovku vypíchl za brankou Kreps, rychle puk posunul na Orsavu, který zblízka pohodlně skóroval. „První třetinu jsme podle mě byli lepší. Ale Vítkovice pak zvedly přesilovky," řekl třinecký obránce David Nosek.

Po svižném startu však hra oboustranně upadla do průměru a v druhé části pokryl vítkovický led jen stín suverénního lídra soutěže. Třinec se proměnil v neškodnou šelmu, na Dolejše v druhé dvacetiminutovce vyslal pouze tři rány, ale o to kompaktnější byl vzadu. Vítkovice jeho obranu prolomily až v další početní výhodě, při níž ještě jeden z bránících Ocelářů ztratil hůl: Štenclovu ránu těsně před Hrubcem tečoval Olesz.

„Od desáté minuty jsme zjistili, že se s nimi dá hrát, pokud hrajeme svůj hokej. Hráli jsme pak sebevědomě celý zápas, z toho pramenily i ty přesilovky, že jsme je tlačili," řekl vítkovický útočník Ondřej Roman.

Domácí zůstali při chuti, kterou přiživovaly další třinecké fauly. Z páté přesilovky v řadě se dokonce poprvé dostaly do vedení, když Romanovu střelu doklepl do prázdné branky Svačina. Ten měl další příležitost i o chvíli poté, ale z úhlu minul odkrytou branku.

Třinec čekal na svou první přesilovou hru v utkání až do 47. minuty a hned znamenala vyrovnání. Za Dolejše propadlo Noskovo nahození od modré čáry. „Přesilové hry dneska rozhodly. Nevím, čím ten poměr vyloučení. Horší pohyb jsme, myslím, neměli. Vítkovice je dneska sehrály výborně, podařilo se jim vstřelit pár gólů. Ale rozhodlo, že hrály asi pět přesilovek a my jednu," řekl Nosek.

Když duel směřoval do prodloužení, vyšla parádní křížná kombinace čtvrtému vítkovickému útoku a Kucsera střelou bez přípravy z levého křídla rozhodl o výhře Vítkovic. Připravit je o ni mohl ještě Linhart, ale jeho střelu Dolejš zlikvidoval. Už 163 vteřin před koncem sáhli hosté k power play, ovšem další šanci už si nevytvořili a Vítkovičtí podruhé v sezoně získaly třinecký skalp.

Jakub Petr (Vítkovice): „Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivněji, než se stalo. Soupeř nás ale zaskočil parádním forčekingem, trošku roli hrála i nervozita. Někteří naši hráči se déle srovnávali s atmosférou vyprodaného hlediště. Od druhé třetiny z nás ostych spadl, klobouk dolů před výkonem našich hráčů. Tím, že jsme už v kabině vyhlásili play off, nám tam padají i play off "špinavé" góly z brankoviště, z dorážek. To je způsob, jak se vyhrávají velké zápasy. A my jsme dneska velký zápas vyhráli."

Václav Varaďa (Třinec): „Utkání před skvělou kulisou bylo reklamou na hokej. Mrzí nás, že jsem zůstali bez bodového zisku. Nesehráli jsme špatné utkání. První tři branky jsme bohužel dostali v oslabení, na která jsme s trenérem měli trošku odlišné názory. Myslím, že jsem si zasloužili bodovat, ale jsme rádi, že mužstvo celý zápas nepřestalo pracovat. Kluci tam nechali všechno."

HC Vítkovice Steel – HC Oceláři Třinec 4:3 (1:2, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 10. Burger (E. Němec), 35. Olesz (Štencel, M. Hlinka), 42. Svačina (Roman, Huna), 56. Kucsera (Vandas, Húževka) – 8. Nosek, 13. Orsava (Kreps), 48. Nosek (Adamský, M. Doudera). Rozhodčí: Mrkva, Šír – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 2:7. Využití: 3:1. Diváci: 10.004 (vyprodáno)

Vítkovice: Dolejš – Kovář, Kudělka, Zíb, Dlapa, Čerešňák, Klok, Štencel, Pastor – J. Káňa I, M. Hlinka, Olesz – Huna, Roman, Svačina – T. Svoboda, Burger, E. Němec – Vandas, Húževka, Kucsera. Trenéři: Svozil a Petr
Třinec: Hrubec – Hrabal, Klesla, Galvas, Linhart, Nosek, M. Doudera – Rákos, Kreps, Orsava – Dravecký, Polanský, Adamský – M. Růžička, Plíhal, Matuš – Chmielewski, Ciencala, Sztefek. Trenéři: Kalous a Varaďa