Západočeši v Ostravě potvrdili pozici zdaleka nejhoršího venkovního týmu soutěže a i přes obstojný výkon venku prohráli pošestnácté v řadě.

Zápas dvou velkých rivalů o desítku pro domácí nezačal růžově. Hostující Flek z tuctově vyhlížející akce napřáhl ve třetí minutě kousek za červenou čárou a gólman Dolejš sáhl lapačkou do prázdna.

Vítkovice ale smolný úvod spíše nabudil a bylo otázkou času, kdy se jim povede vyrovnat. Ze slibných možností to nedokázali Kudělka a Svoboda, kteří shodně zblízka nepřehodili Závorku, ale v sedmé minutě se Olesz hbitě prosmýknul karlovarskou defenzívou a bekhendem vyrovnal.

Domácí měli nadále navrch, neprosadili se však Huna ani Němec, a když paradoxně jejich tlak počal v závěru prvního dějství slábnout, udeřili podruhé. Jednadvacet sekund před koncem se šikovně uvolnil Štencel, ale patrně rozhodující pohyb bruslí vykonal hostující obránce Bičánek, který Štencelovu přihrávku na střed v pádu usměrnil do vlastní branky.

Hosty mohl i krátce po návratu ze šaten přivítat dalším gólem Kudělka, ale Závorku tentokrát spasila horní tyčka. Energie se ve druhé části vymanila z tlaku a několikrát ohrozila domácí vedení. Blízko vyrovnání se ocitl Balán, avšak Dolejš reflexivně jeho dorážku vykopl. Vachovec z dobré pozice trefil gólmana do ramena, ale největší šanci promarnil po návratu z trestné lavice Duda, jehož ránu ze sólového nájezdu Dolejš patrně špičkou rukavice vytěsnil mimo tyče.

Zdálo se, že třetí gól Húževky ze 48. minuty vzdor Energie definitivně odrazí, ale opak byl pravdou. Hosté si sice koncovku utkání sami komplikovali nedisciplinovaností a vyloučeními, ale Bičánek je přesnou trefou od modré čáry opět přiblížil na rozdíl gólu. V závěru stáli při domácích všichni svatí. Karlovarští hráli poslední minutu power play v šesti proti čtyřem a Dolejše zasypali několika střelami, ale vítkovický gólman lapil Harantovu ránu a odolal i obrovské závěrečné skrumáži v brankovišti.

41. kolo hokejové extraligy:

HC Vítkovice Steel – HC Energie Karlovy Vary 3:2 (2:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 7. Olesz (Kudělka), 20. Štencel (Burger, Kucsera), 48. Húževka (Vandas, Kucsera) – 3. Flek (Vachovec, Závorka), 50. Bičánek (Šmach, Balán). Rozhodčí: Hejduk, Hradil – Bryška, Skopal. Vyloučení: 6:7. Bez využití. Diváci: 4260.

Vítkovice: Dolejš – Kovář, Kudělka, Zíb, Dlapa, Čerešňák, Klok, Štencel, Pastor – Szturc, M. Hlinka, Olesz – Huna, Roman, Svačina – T. Svoboda, Burger, E. Němec – Vandas, Húževka, Kucsera. Trenéři: Svozil a Petr.

Karlovy Vary: Závorka – Šmach, Bičánek, Harant, Sičák, J. Tomeček, Redlihs, Deyl – Micka, Skuhravý, Koblasa – Duda, Balán, D. Hruška – Flek, Kverka ml., Vachovec – Gorčík, Heizer, V. Tomeček. Trenéři: Mlejnek a Kverka st.