Domácí pro rozhodující duel uschopnili zraněného útočníka Tybora, který se na led vrátil po třech týdnech, kouč Petr zamíchal sestavou, ale úvod byl podle očekávání opatrný. Plzeň v takticky vedeném utkání vypadala sice krapet odvážněji, ale pak Machovského vyděsil domácí Klok - jeho pokus z úhlu se otřel o tyč. Největší šanci si hosté nevytvořili ve dvou přesilovkách, ale až v 19. minutě při hře pět na pět, kdy se do Němečkovy rány obětavě vrhl Výtisk.

Vítkovice začaly měnit herní obraz k lepšímu ve druhé části, a také jim k tomu dopomohly přesilovky. Ve dvou početních výhodách v řadě se usadily před Machovským, kterého ve 24. minutě dokázal překonat Stastny, ale zahrál vysokou holí a gól nebyl uznán.

Vítkovice mezi 20. a 30. minutou prohospodařily tři přesilové hry a mentálně povzbuzený protivník se znovu vrhl kupředu. Dírami v domácí defenzivě pronikli do velkých šancí Preisinger a úplně samotný Kratěna, ale Bartošák dvakrát bravurně zakročil. V 34. minutě ještě zázračně vyhodil puk z brankové čáry, jenže nekompromisní dorážku Indráka už při vší snaze lapit nemohl.

Až pod tlakem vyřazení se domácí v závěru vzepjali k mohutné ofenzivě. Machovský kouzlil při šanci Tybora a sólovém nájezdu Květoně, ale ve 46. minutě už nedosáhl na blafák Kucsery, který třetím gólem v sérii potrestal chybné Procházkovo vyhození z obranného pásma. Plzeň v hluboké defenzivě přečkala závěr třetí části, zato prodloužení zahájila lépe a hned v úvodních minutách zahodili dvě velké šance Kubalík a Indrák.

Poté se hra zklidnila a dostala nové obrátky až v úvodu páté dvacetiminutovky, ale Zdráhal trefil zblízka jen gólmanův beton. Rozuzlení přinesla 95. minuta a rychlý výpad Preisingera, který posunul puk bekhendem Stachovi a ten bez přípravy překonal Bartošáka.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň 1:2 ve 2. prodl. (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 46. Kucsera (Vandas) - 34. Indrák, 95. Stach (Preisinger, Schleiss). Rozhodčí: Hodek, Hradil - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 9687. Konečný stav série: 2:3.
Vítkovice: Bartošák - Sloboda, Hrbas, Baranka, Klok, Urbanec, Výtisk - Tybor, O. Roman, D. Květoň - Vandas, Kolouch, Kucsera - P. Zdráhal, Stastny, Olesz - Tomi, Balán, Szturc. Trenéři: Petr a Trnka.
Plzeň: Machovský - Kadlec, Němeček, Pulpán, D. Sklenička, Čerešňák, Frühauf - M. Procházka, Kratěna, Lev - Indrák, Kracík, D. Kubalík - T. Svoboda, Preisinger, Stach - Schleiss, Koreis, Kodýtek. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.