Ostravané snížili ztrátu teprve v posledních šesti minutách, ale na bod už nedosáhli. Zlín vyhrál počtvrté z posledních pěti zápasů a stále živí naději na přímý postup do čtvrtfinále.

"Tenhle zápas jsme moc chtěli vyhrát kvůli předkolu. Jsme rádi, že jsme si pojistili umístění do desátého místa," řekl zlínský trenér Juraj Jurik.

Vítkovice duel rozehrály slušně, ale od počátku narážely na skvěle chytajícího Kašíka. V každé z úvodních dvou přesilovek si vytvořily po jedné velké možnosti, ale Kolouch v páté minutě přestřelil a pak puk nedokázal za hostujícího brankáře propasírovat ani nadvakrát. "První třetinu jsme odehráli velice dobře. Byli jsme silní v osobních soubojích a domácí si vytvářeli šance spíše v přesilovkách," řekl Jurik.

Ve 13. minutě ovšem přišel prakticky z ničeho tvrdý zlínský knokaut. Kanonýr Bukarts nachytal na hruškách Bartošáka nahozením od zadního hrazení, které si brankář sám srazil za záda a dopomohl tak k lotyšskému útočníkovi už k 19. trefě sezony. Jenom 17 sekund stačilo hostům na další gól: Vlachův průnik ještě Bartošák zastavil, ale vyražený kotouč dorazil do sítě z druhé vlny Štumpf. "Zlín to za takového stavu umí zavřít, nám se tam pak těžko dostávalo. Málo jsme se tlačili k brance, hráli to spíše v rozích," řekl vítkovický útočník Rostislav Olesz.

Dvojitý úder donutil otřesené Vítkovice k oddechovému času. Ještě před koncem první části se nadechly k velké ofenzivě v přesilovce, ale několik ošemetných střel znovu pochytal Kašík a po Kucserově pokusu ho zachránila tyč.

Seřazený zlínský šik ve středním pásmu ztěžoval domácí snahu stále víc. Vítkovice sice měly pohyb a tlak, na Kašíka ve druhé třetině vyslaly i trojnásobný počet střel než soupeř, ale většinu z nich zlínský gólman už v předstihu viděl a nemohly ho překvapit. Až v 33. minutě se parádně do sóla uvolnil Hlinka, ale i jeho akci Kašík betonem zmařil. "Naše produktivita byla špatná na to, jaké šance jsme si vytvořili. Hodněkrát to skákalo před brankou, ale nebyli jsme tam, kde jsme měli být na dorážky. Před bránou jsme prostě chyběli," řekl Olesz.

Marnost vítkovického počínání podtrhl třetí zlínský gól. Ještě chvíli před ním Bartošák zneškodnil sólový únik Holíka, ale ve 49. minutě se v přesilovce trefil nenápadným tahem od modré čáry Kotvan.

Ostravané už stihli jen snížit. Kašíka však paradoxně překonal vlastní spoluhráč Matějíček, který bruslí poslal do branky Tomiho přihrávku. V power play přiblížil Vítkovice na rozdíl gólu Hlinka, ale jeho zásah 61 sekund před koncem bylo vše, na co se domácí vzmohli. "Kontaktní gól měl přijít dřív. Mohli jsme ho klidně dát už v první třetině a věřím, že se s tím ještě dalo něco dělat," řekl Olesz.

Hlasy trenérů:

Jakub Petr (Vítkovice): "Vstup do zápasu nebyl ideální, program je náročný a přejezdy přes republiky vám uberou síly. Z mého pohledu jsme dostali dvě laciné branky. První, i když zpoza branky, byla velmi chytrá, druhá ale ze situace dva hráči do čtyř. Náš dojíždějící hráč měl kotouč zamést. Proti Zlínu se ztráta těžko dohání. Ale ve druhé třetině těch šancí bylo mnoho. Dneska jsme jednoznačně dostali lekci z produktivity. I za stavu 0:3 kluci předvedli dobrý výkon, a přestože jsme prohráli, mužstvo zaslouží poděkování."

Juraj Jurík (Zlín): "První třetinu jsme odehráli velice dobře. Byli jsme silní v osobních soubojích. Domácí si vytvářeli šance spíše v přesilovkách. Od druhé části se ale obraz hry hodně změnil. Domácí zjednodušili hru, přidali a začali hrát důrazně. Jen díky Kašíkovi to bylo pořád 2:0 a přežili jsme to bez újmy. Nám pak pomohl gól na 3:0. I když už to vypadalo, že to je hotové, domácí se vzchopili a zadělali na drama. Ale zaplaťpánbůh jsme to udrželi a pojistili si umístění do desátého místa."

HC Vítkovice Steel - PSG Zlín 2:3 (0:2, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 54. Tomi (Čerešňák, Szturc), 59. M. Hlinka (Olesz, P. Kafka) - 13. Bukarts (P. Holík, O. Veselý), 13. Štumpf (Roman Vlach, O. Veselý), 49. Kotvan (Marušák, P. Holík). Rozhodčí: Hodek, Hrubý - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 6352.

Vítkovice: Bartošák - Čerešňák, Kovář, Sloboda, Klok, Štencel, Pastor - Olesz, M. Hlinka, P. Kafka - Vandas, Kolouch, Kucsera - P. Zdráhal, Szturc, Hovorka - Tomi, Burger, E. Němec - od 21. navíc Jáchym. Trenéři: Svozil a Petr.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, O. Horák, Urbanec - Bukarts, P. Holík, Říčka - Maruna, Cibák, T. Sýkora - Štumpf, Roman Vlach, O. Veselý - Čachotský, D. Štastný, F. Čech. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík a Hrazdira.