Domácí byli celé utkání výrazně lepší a po vedoucím gólu Romana Szturce si výhru pojistili ve druhé části dvěma využitými přesilovkami. Dva kanadské body si za gól a asistenci připsali Szturc, Rostislav Olesz a Radoslav Tybor, hosté až za stavu 0:4 snížili Petrem Sýkorou. Domácí zabrali po dvou prohrách, Dynamo naopak nebodovalo už počtvrté v řadě.

Domácí hned v úvodních minutách zápasu rozdali karty výborným pohybem, kterým soupeře drželi pod stálým tlakem. Bylo jen otázkou času, kdy ho svěřenci trenéra Jakuba Petra, který se po třech týdnech s reprezentační dvacítkou vrátil na vítkovickou střídačku, vyjádří i brankově. Po několika pološancích se do Oleszovy přihrávky opřel ve 14. minutě ranou bez přípravy Szturc a Hübl na jeho střelu nedosáhl. "Hráli jsme velice zodpovědně v obraně a šance, na které jsme si počkali, jsme proměnili. Vítězství jsme šli od začátku hodně naproti," řekl Olesz.

Hosté občas pohrozili brejky, ale do gólových situací se dostávali zřídka. Až ve 20. minutě měl zčistajasna vyloženou šanci Schaus, ale Bartošák jeho švih pod břevno bravurně kryl. "Chtěli jsme hrát ze zajištěné obrany, ale to nám vycházelo asi jen deset minut. Bohužel po prvním inkasovaném gólu jsme začali zbytečně panikařit," řekl pardubický trenér Pavel Rohlík.

Zlepšení pardubické hry to ale nevyvolalo a ve druhé třetině Vítkovice svůj nápor ještě zvyšovaly. Hübl držel hosty dlouho na kontakt, když zlikvidoval příležitosti Květoně, Olesze, sólo Tomiho a milimetry před čárou zalehl puk i po ráně Kloka, ale v polovině zápasu hosté doplatili na svou nedisciplinovanost.

Při hře čtyři na tři zblízka po Romanově přihrávce skóroval Tybor a v přesilovce pět na tři zase rychle z dorážky zavěsil Květoň. Vzhledem k poměru střel 18:2 ve druhé třetině bylo jasné vedení vcelku logickým vyústěním vítkovického tlaku. "Rozhodla druhá třetina a naše dvě využité přesilovky. Hlavně v té době jsme měli dobrý pohyb, přehrávali je a z toho vyplynuly jejich fauly," připomněl Olesz.

Pardubičtí se marně snažili vzepřít roli obětních beránků a ani v závěru Vítkovicím cestu za třemi body nijak nezkomplikovaly. Domácí vítězství naopak ještě zvýraznil čtvrtou trefou z dorážky Olesz. Až pak hosté obstáli alespoň v mele za Hüblovou brankou, kterou rozdmýchal Němcův faul na Ščotku. "Rozhodla druhá třetina a naše oslabení, kdy jsme ve třech dostali další dvě branky. Ve třetí třetině jsme se ještě snažili, ale nepodařilo se nám to už zvrátit," řekl Rohlík.

Hosté odvážně už v čase 56:01 zkusili power play a Sýkora ji v přesilovce i rychle zužitkoval příklepem od modré čáry. Ke hře bez brankáře pak Dynamo střídavě sáhlo ještě několikrát, ale vyjma nastřelení tyčky jeho prázdné brány už k ničemu zajímavému nedošlo. "Cítili jsme po těch dvou předchozích porážkách určitý tlak. Vnímali jsme, že tohle by pro nás měly být povinné body, které jsme potřebovali uhrát. Jsem rád, jak k tomu kluci přistoupili," ocenil Olesz.

HC Vítkovice Ridera - HC Dynamo Pardubice 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. Szturc (Olesz, Urbanec), 32. Tybor (O. Roman, Baranka), 35. Květoň (Klok, Tybor), 50. Olesz (Szturc, Hrbas) - 57. P. Sýkora (Redenbach, Hubáček). Rozhodčí: Kubičík, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:7, navíc E. Němec (Vítkovice) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 4517.
Vítkovice: Bartošák - Hrbas, Klok, Baranka, Urbanec, Kovář, Výtisk - Květoň, O. Roman, Tybor - Szturc, Stastny, Olesz - Vandas, Kolouch, Kucsera - P. Zdráhal, E. Němec, Tomi. Trenéři: Petr, Trnka a Vůjtek st.
Pardubice: J. Hübl - Schaus, Ščotka, Nedbal, Čáslava, L. Havlík, Ovčačík, Leduc - P. Sýkora, Redenbach, Hubáček - Klimenta, Rolinek, Starý - M. Beran, T. Kaut, Bárta - M. Kaut, Kusý, Panna. Trenéři: P. Rohlík, V. Martinec a Mikeska.