Autoři sitcomu Comeback si povšimli nového fenoménu, že se Bruntál, podobně jako blondýnky nebo policisté, stává častým terčem vtipů. Některé obyvateleměsta tento humor pobavil, jiní se cítí dotčeni.

Zareagovalo také vedení města Bruntálu, které se rozhodlo pozvat dva z hlavních aktérůseriálu a také scénáristu Comebacku, aby se seznámili se skutečným Bruntálem. Otevřeným dopisem je vyzvali, aby zpestřili svou účastí červnové Dny města. Starosta města František Struška, který byl v sitcomu několikrát zmiňován, odeslal otevřený dopis hercům Tomáši Matonohovi, Martinu Dejdarovi a scénáristovi Tomáši Baldýnskému. Je ale otázka, zda se alespoň někdo z trojice odváží do Bruntálu, kterému udělali na Nově tak negativní reklamu.

Protagonistům Comebacku starosta nabídl možnost získat dojmy a poznatky o Bruntálu bezprostředně, nikoliv pouze ze scénáře 34. dílu, který seměsta a jeho obyvatel týkal nejspíš víc, než jim bylo milé. „Nemohu se ubránit dojmu, že vaše vědomosti mohou být nepřesné, jelikož si jako starosta nejsem jist, že byste naše město navštívili, tedy alespoň po jeho úspěšné ‚rekultivaci‘,“ píše v dopisu starosta.

„Jestliže pozvání přijmete, mohu vás ujistit, že vaše cesta bude trvat méně než30 hodin, ba dokonce méně než šest hodin,“ uvádí dále starosta, který by byl rád, kdyby seherci zComebacku odvážili potěšit bruntálské publikum naživo, například hudebním vystoupením seriálového zpěváka „Tomiho Paciho“, osobním pozdravením „Ozzáka“ nebo Tomáše Baldýnského.

Vedení města lidem z Comebacku nabízí také možnost absolvování závodu Silážní střela, o kterém byla v seriálu zmínka. Závod skutečně existuje – jde o náročné klání v běhu do vrchu v dvanáctipatrové budově. „Pokud by si to hosté přáli, jsme schopni pro ně připravit i jiné soutěže, řekněme obdobu seriálové Zlaté ledviny,“ dodal také místostarosta Bruntálu Petr Rys.

Letošní oslavy Dnů města Bruntálu se uskuteční od pátku 18. do neděle 20. června, přičemž Matonoha, Dejdar a Baldýnský jsou zváni hlavně na sobotní hlavní část programu.

>> Narážky na Bruntál ze seriálu Comeback

* Ve čtyřiaosmdesátém v Bruntále rozplakali Menšíka.

* Nejšťastnější období zažil Bruntál v roce 1964, kdy armáda experimentálně přidávala LSD do vodovodního řadu.

* Poslední vlk na Bruntálsku byl zabit v roce 2008. Lovcem byl čtrnáctiletý Ingo Vovs. Použitá zbraň: cep.

* Cesta do Bruntálu trvá něco mezi šesti a30 hodinami. Záleží na tom, jestli je období dešťů. A to je v Bruntále celý rok. Tedy kromě dubna dva (tak místní říkají červenci).

* Zlé jazyky tvrdí, že Bruntaláci se neradi baví. Nic nemůže být dále od pravdy. V Bruntále se některé rázovité kratochvíle dokonce zrodily. Vedle lovu březích laní se jedná hlavně o legendární běžecký závod Silážní střela.

* Chřipka na Bruntálsku není brána jako nemoc, ale jako změkčilost. Jako nemoc se uznává průstřel nebo zlomenina.

* Motorem zdejší ekonomiky je a byla po staletí těžba bahna. V posledních letech byl s podporou EU vrácen krajině její původní ráz. A teď si připomeneme, jak vypadal Bruntál před rekultivací.

* Klíšťák je z Bruntálu. Moc toho nenamluví, jen tak si sedí, pije to svoje pivečko a maluje žáby se zubama.

* Ve smlouvě je tvrdé F, krajová zvláštnost. A z druhé strany je parte, prý tak šetří.

* Volal Bruntál, musíme vyrazit okamžitě. Nemáme ani minutu. Starosta říkal, že hřiby začaly letos migrovat nečekaně brzy.

* Pod kabátem mám neprůstřelnou vestu. Je to drsný kraj.