Sedmého září byl na programu v rámci Festivalu divadel střední Evropy v Košicích, 14. září se představí na Mezinárodním festivalu Divadlo 2012 v Plzni a 10. října na nádraží v Havířově.

Velký divácký zájem

„Každá repríza inscenace Moskva Petušky je vždy jedinečným zážitkem nejen pro diváky, ale i pro herce, hraje se totiž v různých autentických prostředích. Hrát v nádražní restauraci v Ústí nad Orlicí nebo v Plzni umocňuje sugestivitu inscenace a herce obohacuje o nové zkušenosti. Účast na prestižním festivalu v Plzni či na přehlídce evropského divadla v Košicích nás velmi těší a svědčí zároveň o kvalitě inscenací činohry NDM, které se tak zařazují do evropského divadelního kontextu," řekl Deníku před odjezdem do Košic šéf činohry NDM Peter Gábor.

V Havířově na nádraží

Příležitost vidět v nejbližší době inscenaci Moskva - Petušky mimo Ostravu dostanou také diváci a cestující v Havířově, kde se představení odehraje na místním nádraží. „Národní divadlo moravskoslezské podpoří občanskou iniciativu, jejíž jádro tvoří mladí havířovští architekti. Cílem je zachování vlakového nádraží v Havířově, architektonicky cenné budovy ze šedesátých let minulého století v takzvaném bruselském stylu, kterému hrozí demolice. Představení se uskuteční přímo na havířovském nádraží 10. října v 19 hodin," vysvětluje koordinátorka projektu Dita Eibenová.

Příběh oblíbené inscenace Moskva Petušky je zcela prostý. Venedikt Jerofejev se probudí brzy ráno po propité noci na schodech neznámého moskevského činžáku a ještě v kocovině se rozhodne navštívit svou lásku v Petuškách, městečku vzdáleném asi sto dvacet kilometrů, tedy pár hodin osobním vlakem. Dojede? Nedojede? Náhodní spolucestující jsou stejně jako Jerofejev také vydatně zásobeni, takže řeči se vedou a vodka teče…

Přihodí se mnoho bizarních, komických i tragikomických událostí, vyprávěné historky jsou stále neuvěřitelnější a vše spěje k dramatickému vyvrcholení.