Přelomový ročník. Tak se dá už nyní mluvit o letošním festivalu Colours of Ostrava, který si podmaní krajskou metropoli od čtvrtka 12. do neděle 15. července.

Důvodů k takovému pojmenování je hned několik. Festival se stěhuje do unikátního areálu Dolní oblasti Vítkovic, má nejvyšší rozpočet v historii a tím pádem i nejvíce velkých hvězd, na které šlo dvojnásob finančních prostředků oproti loňskému roku.

Nejkrásnější hlasy planety

„Návštěvníci Colours budou mít letos nebývalou příležitost slyšet jedny z nejkrásnějších mužských i ženských hlasů planety. A to jsme některé známé hudebníky, kteří si také na našem festivalu chtěli zahrát, museli odmítnout, protože ani navýšený rozpočet není nafukovací,“ konstatovala ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Čtyřdenní hudební událost zahájí ve čtvrtek vpodvečer proslulý americký smyčcový Kronos Quartet, po něm by se měla dostat na pódium hlavní scény, před kterou se vejde pětatřicet tisíc lidí, světoznámá islandská zpěvačka Björk.

Start festivalu tedy bude doslova raketový. „V pátek by měli mít koncerty z těch známých jmen fenomenální americký zpěvák Bobby McFerrin a americká formace The Flaming Lips. Sobota bude patřit Alanis Morissette, ale i francouzské písničkářce ZAZ nebo kapele Animal Collective,“ vyjmenovala dále Holušová a nechala si prostor ještě pro překvapení: „Hvězdné jméno pro nedělní program se teprve chystáme oznámit.“

Tři části

O jedenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava je mezi příznivci velký zájem. Podle organizátorů už se na červencovou akci stihlo prodat dvanáct tisíc vstupenek, tedy zhruba třetina z počtu, která bude celkově k mání. Ačkoliv je kapacita Dolní oblasti Vítkovic a přilehlých ploch, na nichž se bude festival konat, odhadována až na padesát tisíc lidí, nechtějí pořadatelé areál kvůli komfortu „přecpat“.

„Areál o rozloze zhruba deset hektarů by se dal rozdělit na tři části. První z nich bude vzadu na zeleném prostranství, kde budou hlavní scény, ale i stanové městečko s parkovištěm. Druhá část bude v objektech bývalého Dolu Hlubina a třetí v samotné Dolní oblasti Vítkovic, kde využijeme především rekonstruovaný plynojem a prostranství před vysokou pecí č. 1,“ přiblížil Daniel Krečmer, který má přípravu místa pro festival na starosti.

Colours of Ostrava by tak letos měly mít deset scén, mezi něž patří nejen velká pódia pod otevřeným nebem, ale i kryté scény rozeseté do různých industriálních objektů. Nejatraktivnější ze zastřešených budov zřejmě bude už zmíněný plynojem, který se mění ve velkou multifunkční aulu. Zázemí by zde měla najít divadla či vážnější hudební žánry.

Tajemství

„Díky možnostem, které nám plynojem dává, jsme mohli letos pozvat skutečně špičkové divadelní soubory. Návštěvníci se budou moci těšit na zahraniční hvězdu, známá česká divadla a samozřejmě i ostravské soubory. Jejich jména ale zatím nechceme prozrazovat,“ přidal se na vlnu udržování částečného tajemství Jiří Moravčík, další z organizátorů festivalu.

Vstupenky jsou teď za 1690 korun

Čtyřdenní vstupenky na Colours of Ostrava nyní stojí 1690 korun. Tato cena platí pro šest tisíc lístků nebo nejdéle do 31. března, pak by se měla cena zvýšit o dvě stě korun. Vstupenky jsou k mání v síti Ticketpro, v e-shopu na stránkách http://eshop. colours.cz/ a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Děti do 140 centimetrů budou mít opět na celý festival vstup zdarma, senioři nad 65 let pak v neděli vstup také zdarma.

Chybět nebudou ani české hvězdy

Colours of Ostrava s pořadovým číslem jedenáct nebudou hostit jen plejádu zahraničních interpretů, ale i známé tváře z domácí scény. Které to budou? Ve výčtu nechybějí například Bratři Ebenové, Čokovoko, Dan Bárta a Illustratosphere, Laura a její tygři, Midi Lidi, Michal Prokop a Framus Five, Mňága a Žďorp či Skyline.

Bude letos Festival v ulicích?

Loni měl v rámci Colours of Ostrava premiéru Festival v ulicích. Nabídl možnost „okusit“ aspoň kousek z atmosféry Colours zdarma. Někteří interpreti totiž zahráli široké veřejnosti i na pódiu na Masarykově náměstí. Jestli se tato akce bude konat i letos, zatím není jasné. „Rádi bychom Festival v ulicích zachovali, ale zatím o něm jednáme, takže nelze s jistotou říct, zda nakonec bude, nebo nebude,“ sdělila ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.