Fanoušci si taky tentokrát přijdou na své. Během čtyř dnů vystoupí 80 zahraničních, 61 českých a slovenských kapel a hudebníků mnoha žánrů.

Zájemci, kteří se rozhodnou pro návštěvu festivalu na poslední chvíli, si mohou vstupenky zakoupit v pokladnách přímo u vstupu do areálu Colours of Ostrava. K dispozici jsou stále čtyřdenní i jednodenní lístky.

George Ezra.
Colours of Ostrava 2018: čtyři dny plné hudby odstartují už zítra

První den poznamenal vytrvalý déšť

Úvodní den festivalu pro mnohé příchozí znamenal i neočekávaný bojový úkol řadu návštěvníků totiž nemile překvapilo deštivé počasí. Velmi žádaným zbožím se proto hned na úvod akce staly pláštěnky a gumáky.

Ty se přitom dají sehnat přímo v areálu festivalu. Nejobyčejnější jednorázové pláštěnky jsou například k dostání i v ostravském infostánku, a to za čtyřicet korun. Někteří stánkaři pak ale na místě nabízí i odolnější pestrobarevná ponča.

Jejich cena se pohybuje kolem stokoruny. Ani vytrvalý déšť ale většinu diváků nedokázal odradit. Skalní nadšenci nedočkavě před pódii čekali na své oblíbené interprety i desítky minut před zahájením. Mnozí se ale raději schovávali a volili tak spíše stánky s občerstvením. Skvělá atmosféra se nicméně nesla celým festivalovým areálem.

Předpovědi meteorologů pak hlásí podobné podmínky i pro nadcházející dny, počasí by se podle nich mělo pomalu začít umoudřovat v průběhu pátku. Sobota by následně měla návštěvníkům Colours dopřát i příjemnější teploty.

Colours zpestří i amatérští hudebníci

Hrajete na hudební nástroj? Zpíváte? Máte kapelu? V tom případě můžete během své návštěvy festivalu Colours of Ostrava sami vystoupit na jednom z pódiu.

Pro zájemce totiž organizátoři připravili v rámci projektu Čistý festival takzvanou REC.busking stage, tedy scénu zaměřenou především na amatérské a pouliční interprety.

Přihlášky byly dostupné prostřednictvím formuláře na webu festivalu, registrace pak ale budou probíhat i přímo na místě.

Amatérská scéna, která se na Colours poprvé objevila už v roce 2013, navíc nabídne i kvalitní ozvučení a zároveň bude možnost si nástroje zapůjčit, jejich pronášení do areálu je totiž zakázáno.

Colours of Ostrava 2018 startuje. Ilustrační foto.
Ostravské hotely jsou vyprodány. Některé už od loňského léta
 Aby byl i letos čepovaný Radegast na Colours stejně vynikající jako v letech minulých, prošli vybraní výčepní detailním školením, které řídil mistr výčepní Jakub Šrubař.
Pivo na Colours: Výčepní jsou nachystaní, Radegast se chladí

Ve speciálních workshopech pak proběhne i výroba recyklovaných instrumentů. Podmínkou pro vystoupení je tak pouze platná festivalová vstupenka a jistá míra odvahy. „Loni byla scéna příjemně zaplněná diváky, během odpoledne nabídla posezení pro desítky lidí, v podvečer až pro dvě stovky,“ přibližuje tiskový mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

V průběhu všech čtyř festivalových dní budou mít následně návštěvníci možnost poslechnout si i vítěze soutěže REC.stage, vystoupí zde tedy kapely Plyš, Teepee, Pilot Season, Monna, Vojta D, This, Kool-Air a Mala Rucks. „Stage je navíc otevřená i profesionálním kapelám, takže v minulosti neočekávaně vystoupil třeba David Koller,“ dodává Sedlák.

Zajímavým bonusem pro letošek bude i busking (pouliční umění) hned u vstupní brány. Tam si navíc hudebníci nemusí vyřizovat žádné akreditace nebo vyplňovat registrační formuláře. Pořadatelé tedy amatérským interpretům v rámci letošního festivalu dopřejí hned několik příležitostí, jak se realizovat.

PAVLÍNA VÍTKOVÁ

TIPY DENÍKU NA DNEŠNÍ DEN:

Leonard Bernstein: Mass
14.00 - 16.15 hodin Cylinder Gong stage
Bernsteinova Mše je něco mezi obřadem, koncertem a divadlem, která v různých hudebních stylech osciluje mezi klasikou, rockem, jazzem a muzikálem. V hlavní roli exceluje zpěvák, herec a performer Vojtěch Dyk.

Polská skupina Krzikopa
16.30 - 17.30 hodin Fresh stage
Kapela Krzikopa prezentuje „elektro-folklórním stylem“ staré lidové písně Slezska. Vedle tradičních nástrojů, jako jsou akordeon nebo housle, k nim patří i netradiční „dýdžejský“ pult a speciální souprava bicích, což ve výsledku přináší nezvyklý hudební projev.

Banditos
19.00 - 20.00 hodin Drive stage by Mini
Pět zarostlých jižanských rockerů a žena s vřískavým hlasem Janis Joplin jménem Mary Beth Richardson. To je americká kapela Banditos, která prý svým hlasem dovede otřást stěnami tak, až z nich padá omítka. Velký hudební nářez, v němž rezonuje několik hudebních stylů.

Beránci a vlci
20.15 - 21.15 hodin Kofola CS stage
Cenou Anděl 2018 oceněný velkolepý projekt skladatele a kontrabasisty Mariana Friedla a jeho přátel: Jitky Šuranské Tria & Ženského sboru z Kudlovic & Sdružení nezávislých jazzmanů & Stará beskydská muzyka RukyNaDudy. Ti všichni se objeví na pódiu.

Pharrell Williams se skupinou N.E.R.D.
22.45 - 00.00 hodin Česká spořitelna stage
Světoznámý hudebník a producent Pharrell Williams se představí se skupinou N.E.R.D. Se svými spoluhráči Chadem Hugem a Shayem Haleym by měl diváky roztančit výbušnou kombinací hip hopu, funky, rocku, R&B a elektroniky.

S přípravami finišují nejen pořadatelé Colours of Ostrava, ale i provozovatelé restaurací, kavárníci i prodejci pláštěnek v centru města.
Ostrava se chystá na Colours. S přípravami finišují nejen pořadatelé
Demolice Bazalů, 15. července 2018 v Ostravě.
OBRAZEM: Demolice Bazalů pokračuje. Podívejte se, jak od víkendu pokročila