Dlouholetou tradicí, ale hlavně vysokou uměleckou úrovní se mohou pochlubit mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů pořádané v Ostravě v pravidelných dvouletých cyklech již od roku 1981.

„Na letošní sedmnáctý ročník tohoto hudebního klání se přihlásilo celkem dvanáct převážně souborů z Moravy a Slezska, přičemž punc špičkové mezinárodní účasti dodají soutěži především orchestry z Francie a Slovinska. Své umělecké ambice si změří za přítomnosti široké ostravské veřejnosti o víkendu 5. a 6. června v Domě kultury města Ostravy (DKMO), který je také již tradičně hlavním organizátorem soutěže. Spolupořadatelem a odborným garantem festivalu je NIPOS-ARTMA Praha a záštitu, spojenou s finančním příspěvkem, poskytly pořadatelům Ministerstvo kultury České republiky a statutární město Ostrava," uvedl Miroslav Sehnal, tiskový mluvčí mezinárodní soutěže.

Obohatit repertoár

K hlavním cílům letošního ročníku soutěže patří přispět k obohacení repertoáru českých, moravských a slezských dechových orchestrů, podnítit jejich snahu o zvyšování vlastní dramaturgické i interpretační úrovně a nabídnout jim možnost navázání mezinárodních uměleckých kontaktů. Mezi čestnými hosty bude letos i Karel Bria, v minulosti velmi úspěšný ostravský dirigent a pedagog, který před lety zvítězil s Velkým dechovým orchestrem Májovák na světové soutěži v holandském Kergrade.

„Do soutěže se mohla přihlásit tělesa s počtem od pětačtyřiceti do pětaosmdesáti hráčů, která se kvalifikovala pro střední, vyšší a nejvyšší třídu. Výkony soutěžících bude sledovat pětičlenná porota, složená z předních mezinárodních odborníků na dechovou hudbu. Orchestry získají body, na jejichž základě pak budou rozvrženy do zlatého, stříbrného či bronzového pásma, pokud však výkon některého souboru porotu mimořádně nadchne, může být zařazen i do zlatého pásma s vyznamenáním. Cenu pro absolutního vítěze soutěže pak získá orchestr, který dosáhne celkového nejvyššího počtu bodů, což se v minulosti podařilo, a to dokonce hned dvakrát po sobě, nestorovi soutěže Velkému dechovému orchestru Májovák z Karviné," dodal Miroslav Sehnal.

Soutěžní maraton

Soutěžní maraton vypukne ve společenském sále Domu kultury města Ostravy v pátek 5. června v 18 hodin, kdy v přibližně dvouhodinovém žesťovém souboji změří síly muzikantská tělesa z Dolního Benešova, Zlína a Jihlavy. Následující soutěžní den zahájí již v 9 hodin orchestr z Francie, po němž se pak do oběda vystřídají na pódiu soubory z Ostravy, Jistebníku, Slovinska a Krnova. Odpolední program zahájí ve 13 hodin hudebníci z Karviné, po nichž pak budou v těsném sledu předstupovat před porotu i publikum muzikanti z Příbora a Šternberka.

Kdo dává při poslechu dechové hudby přednost kolonádám, přijde si na své v sobotu 6. června od 10 do 15 hodin, kdy v rámci nesoutěžní části letošního festivalu vystoupí před hlavním vchodem do Fora Nová Karolina spolu s dechovými orchestry z Ostravy a Jistebníku také polské či polsko-české soubory. Jasno o výsledcích XVII. Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2015 bude bezprostředně po doznění slavnostního koncertu, který si pro tuto příležitost připravil na 19 hodin francouzský orchestr Harmonie Universitaire de l'INSA z Lyonu.

Program XVII. Mezinárodní soutěže velkých dechových orchestrů Ostrava 2015

PÁTEK 5. ČERVNA 2015Střední třída
18 hodin Dechový orchestr Dolní Benešov
18.40 hodin Dechový orchestr Zlín
19.20 hodin TUTTI Jihlava

SOBOTA 6. ČERVNA 2015Vyšší třída
9 hodin Dechový orchestr Lyon, Francie
9.45 hodin Dechový orchestr Ostrava
10.15 hodin Dechový orchestr mladých Jistebník
11 hodin Dechový orchestr Volčja Draga, Slovinsko
11.45 hodin Dechový orchestr mladých Krnov

Nejvyšší třída
13 hodin Májovák Karviná
13.50 hodin Dechový orchestr mladých ZUŠ Příbor
14.40 hodin Dechový orchestr Tatrovák, Příbor
15.30 hodin Harmonie Šternberk
19 hodin slavnostní koncert francouzského orchestru Harmonie Universitaire de l'INSA de Lyon.
19.45 hodin vyhlášení výsledků soutěže