Již poosmnácté zvou ostravská činoherní divadla divadelní kritiky a teoretiky, pedagogy, kulturní redaktory a praktické divadelníky, stejně jako studenty vysokých divadelních škol, na festival ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR, který se uskuteční od středy 26. listopadu do neděle 30. listopadu.

„Smyslem festivalu je účastníkům v několika dnech nabídnout reprezentativní průřez tvorbou ostravských profesionálních divadel za poslední rok. Své názory na uvedené inscenace pak mohou zúčastnění vyjevit na seminářích, jichž se účastní divadelní kritikové a teoretikové, studenti divadelní vědy a samozřejmě inscenátoři, a ti z herců, kterým to náročný festivalový program dovolí," říká Marek Pivovar, zakladatel festivalu a dramaturgy činohry Národního divadla moravskoslezského (NDM).

Změny

K „plnoletosti" festivalu se rozhodli pořadatelé uskutečnit také několik změn: „Tak například semináře: zůstávají sice tři, ovšem hodnocením inscenací se budou zabývat dva z nich; ten třetí (v pořadí ovšem první) se bude týkat aktuálních témat spjatých s divadlem.

Po několika letech v Cooltouru na Černé louce se také semináře vracejí zpět do pořádajících divadel první se uskuteční v sále Komorní scény Aréna, druhý v klubu Divadla Petra Bezruče a třetí v klubu Divadla Jiřího Myrona.

A protože hosté si v posledních ročnících stýskali, že je program festivalu příliš nahuštěný, snižujeme letos počet nasazených inscenací. I tak se ovšem mohou návštěvníci těšit na jedenáct festivalových představení a k tomu i několik ‚hostujících',"dodává Marek Pivovar.

*NÁRODNÍ DIVADLO MORAVSKOSLEZSKÉ si pro diváky připravilo dramatizaci cenami ověnčeného bestselleru Večeře nizozemského spisovatele Hermana Kocha, představení komorní inscenace o chlapci s Aspergerovým syndromem Podivný případ se psem, původní hru z Hlučínska z pera Davida Jařaba Za vodou (Dokud nás smrt…), nejčernější alžbětinskou tragédii Macbeth v progresivní režii Rastislava Balleka a poetické Hrabalovy Postřižiny.

*DIVADLO PETRA BEZRUČE uvede nejslavnější hru průkopníka absurdního divadla Samuela Becketta Čekání na Godota, českou premiéru hry německé spisovatelky a dramatičky Felicie Zellerové Klub outsiderů a „paralyzující thriller" Petrolejové lampy.

*V KOMORNÍ SCÉNĚ ARÉNA neuniknete Ibsenovým Přízrakům, ďábel bude nablízku v inscenaci Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši a pod kůži se dostanou Bílý muž a Rudá tvář.

*HOSTEM FESTIVALU BUDE OPĚT BÍLÉ DIVADLO, které nově doplní studenti 4. ročníku herectví Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě.