Nový film režiséra Wima Wenderse Krásné dny v Aranjuez, americko íránská komedie Radio Dreams o jednom dlouhém dni v malém rádiu v San Franciscu, a jamování s Metallikou nebo opus Smrt Ludvíka XIV. režiséra Alberta Serry, v níž hlavní roli Ludvíka XIV. vytvořil známý francouzský herec Jean-Pierre Léaud.

Právě tyto a mnohé další snímky se představí na osmém ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko 2016, který se uskuteční v moravskoslezské metropoli od 23. do 29. září v pěti ostravských kinosálech a nabídne divákům na sedmdesát hraných, dokumentárních i krátkometrážních snímků.

„Festival odstartuje česká premiéra vítězného snímku z letošního Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu americko-íránská komedie Radio Dreams. Jeho projekce se uskuteční 23. září v kinosále Velkého světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice," uvedla Klára Šebestová, tisková mluvčí MFF Ostrava Kamera Oko 2016.

OSOBNOSTI V POROTĚ

V mezinárodní porotě, která ocení nejlepší kameramanskou práci, zasedne polský kameraman Adam Sikora. Ten v Ostravě také osobně uvede svůj film Já, Olga Hepnarová v hlavní roli s polskou herečkou Michalinou Olszańskou, s níž Deník přinesl v minulých dnech obsáhlý rozhovor v souvislosti s filmem Muzzikanti, kde vytvořila jednu z hlavních postav.

ČESKÉ NOVINKY

„V porotě bude také argentinský režisér Eduardo Williams, jehož celovečerní debut zvítězil letos v srpnu na festivalu v Locarnu, a český dokumentarista, střihač a kameraman Miroslav Janek, který v rámci svojí filmové Lekce představí mimo jiné i svůj nejnovější dokument Normální autistický film. Jeho hrdiny je pět obdivuhodných dětí, jež společnost shodně opatřila nelichotivou nálepkou autista," dodala Klára Šebestová. Oblíbená sekce Encore přiveze do Ostravy delegace nových českých filmů Vlk z Královských Vinohrad, Prach či Česká cesta, ale také třeba předpremiéru Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti.

ZAOSTŘENO NA TANEC

„Profilová sekce dokumentárních filmů Zaostřeno na tanec představí sedm snímků věnovaných tanci a kameře. Festival pozve diváky také na klasické filmové klenoty, jako jsou Intimní osvětlení, Casablanca či Ptáci a Černobílé Oko v kině Luna připomene kultovní snímek Johnnyho Deppa a Jima Jarmusche Mrtvý muž," informovala Klára Šebestová.

Akreditace na celý festival je v prodeji za 400 korun (350 korun studenti a senioři). Vstupenky jsou k dostání on-line na webu OKO na www.filmfestivalostrava.com nebo na předprodejních místech v Ostravě (Kino Art, Kino Luna, Minikino, Cineport, Ostravský informační servis). Neakreditovaní diváci si mohou zakoupit vstupenky na jednotlivé projekce přímo v pokladnách festivalových kin.