V kinosále Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě se ve dnech 17. a 18. března vůbec poprvé představí festival sci-fi filmů Future Gate. Návštěvníkům nabídne šest celovečerních filmů a jeden blok filmů krátkých. Tématem festivalu bude vztah lidstva a inteligentních strojů.

„Festival nabídne příznivcům filmové projekce novinek i lety prověřených kultovních snímků žánru science fiction," řekl mluvčí přehlídky Andrej Štůla.

Snímek z filmu E.T. – MimozemšťanZdroj: Universal Picture

„Nebude chybět první Terminátor, film z roku 1984, který stvořil hned dvě legendy: režiséra Jamese Camerona a kyborga zabijáka T-800 s rakouským přízvukem v podání Arnolda Schwarzeneggera. Dalšími prezentovanými snímky bude například druhý nejnavštěvovanější film všech dob, mistrovský kousek Stevena Spielberga E. T. Mimozemšťan," doplnil Štůla.

Z novinek jmenoval například francouzsko-britskou bláznivou komedii Moonwalkers se skvělým hereckým obsazením o přistání nebo spíše nepřistání na Měsíci, dále sci-fi Bílý král, nabízející svět podobný tomu orwellovskému, a také japonský animovaný sci-fi film Akira.

POČÍTAČOVÉ HRY A SCI-FI

Jediným doprovodným programem bude přednáška Martina Vaňa na téma Vliv sci-fi na počítačové hry. Uskuteční se v sobotu 18. března od 14 hodin v kavárně U6.

Martin Vaňo pracuje jako herní designér a producent ve společnosti Mindmaze, která vytváří živé únikové hry v Praze. Dlouhá léta designoval počítačové hry, a to jak na AAA hrách, tak na hrách mobilních. Učí herní design na univerzitě v Plzni.

Zdroj: Deník