To vše na pomoc dětem s vážnou diagnozou – SMA čili spinální muskulární (tedy svalovou) atrofií. Jde o nemoc nervového systému, která je vrozená a dochází při ní k úbytku svalové hmoty.

Intelekt i smysly fungují, co fungovat přestává, je motorika a svaly. SMA nelze vyléčit, ani zastavit, ale pomoci se přeci jen dá – umožnit dětem, aby mohly v čase, který je jim dán, cvičit, posilovat ochabující svaly nebo si třeba s nejbližšími dopřát týdenní relaxačně-terapeutický pobyt.

Právě na to půjdou peníze, které se na ostravském i dalších třech koncertech vyberou. Každoročně jsou to v součtu desetitisíce korun.

Pátý ročník

„V každém z měst se ujal organizace koncertu jeden gospelový sbor, v Ostravě je to Keep Smiling Gospel Orlová. Všichni jsme moc potěšeni, že z nápadu jednorázově pomoci nemocným dětem se stala tradice a letos se koná polojubilejní 5. ročník," říká hlavní organizátorka ostravské benefice Ondřejka Ondrišová.

V kostele Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu zahraje a zazpívá v sobotu 26.listopadu od 18 hodin kromě Keep Smiling Gospelu také bluegrassový BG Styl a na saxofony zahrají žáci Jiřího Pohanky ze ZUŠ Edvarda Runda v Ostravě.

"Účinkující není vůbec těžké oslovit, naopak - komu se řeklo, o co jde, nezaváhal ani chvilku," popisuje Ondrišová.

"Pokud se každý z nás kromě svého dobra dokáže postarat i o kousek dobra pro někoho dalšího, nemůže nám všem být nakonec jinak než dobře. Každý člověk, který poznal sílu chuti žít, se před ní musí poklonit. A snaží se i druhým dopřát co nejvíce času, aby si mohli vychutnat každou vteřinu života. Chuti života. Chuti k životu. A to je důvod, proč jsme na takové akci i my," říká Kamil Medvěd Tománek z kapely BG Styl.

Postel pro Sama

Ostravský koncert bude i letos výjimečný. Stejně jako vloni se bude pomáhat i adresně.

Ostravská firma Invira věnuje potřebnou zdravotní pomůcku sedmiletému Samovi Krůčkovi z Ropice. "Má nejtěžší formu SMA1 s tracheostomií. V posteli tráví převážnou část dne a ta stávající se mu rozpadá," doplňuje Ondřejka Ondrišová.

A tak Sam Krůček během ostravského SMArt Gospel koncertu dostane novou zdravotní postel.

"V současné nelehké a neutěšené době je naprostou nutností vytvářet kolem sebe pozitivní prostředí a my tvoříme radost naším projektem Invira pomáhá. Vybírá nelehké osudy lidí, kteří pomoc jednoznačné potřebují. Těmto lidem věnuje potřebné zařízení či pomůcku, které jim usnadní jejich nelehký život," popisuje jednatel Inviry Viktor Pokorný.

Jana Fabianová