Stále šarmantní Alexandra Gasnárková, dlouholetá členka činohry Národního divadla moravskoslezského, oslavila v uplynulých dnech významné životní jubileum - sedmdesátiny. Rodačka z Uherského Hradiště měla k herectví už od malička blízko.

„Maminka byla herečkou, takže jsem se v tomto prostředí pohybovala už od malička, což mě hodně poznamenalo. Touha věnovat se divadlu se u mě projevovala postupně," vzpomíná dnes herečka.

KOMEDIE I DRAMA

Na jevišti ztvárnila Alexandra Gasnárková na 120 znamenitých postav. Byl by to dlouhý výčet v její dosavadní bohaté umělecké kariéře. Zkusme jmenovat alespoň některé: Julii, Manon, Lízu v Pygmalionu, Helenu ve Snu noci svatojánské, Mimi v Loupežníkovi, Klytamneistru, Bernardu ve hře Dům Bernardy Alby, Grace ve Čtrnáctém hrabětu Gurneym, Maryšu, Číču v Dámě od Maxima, Simonu v Dovolené s rizikem, Markýzu de Merteuil v Nebezpečných vztazích, Mary Tyronovou v Cestě dlouhého dne do noci či matku ve hře Vrátila se jednou v noci, ale je jich velmi mnoho.

VÝBORNÁ PEDAGOŽKA

Alexandra Gasnárková je i výbornou pedagožkou. „Pochopitelně že mě těší to, že moji studenti nacházejí v praxi uplatnění. Ale upřímně řečeno, už řadu let si říkám, že mě ta práce unavuje. Ale na druhé straně pokud by mě to nebavilo, asi bych tolik let na konzervatoři neučila," svěřila se Alexandra Gasnárková už před časem.

Řadu let ji pojí harmonickém manželství s nyní už emeritním režisérem Bedřichem Jansou, výraznou divadelní osobností Ostravy. „Žít s herečkou asi není žádná slast, ale mám tolerantního manžela a to je základ. Dcera Klára mi sice vyčítala, když jsem byla mladší, že jsem někdy hysterická, ale myslím si, že to nebude tak zlé," uvedla s úsměvem v této souvislosti Alexandra Gasnárková.

Některé herečky mají zvláštní záliby. „Asi vás zklamu. Nemiluji vaření, ani se nevyžívám v domácích pracích. Ale během manželství jsem se naučila i občas něco uvařit. Ale pokud jde o hobby, dříve jsem ráda a hodně cestovala nebo také kupovala knížky veršů. Speciální záliby nemám, možná to bylo způsobeno tím, že veškerou energii jsem vkládala do divadla a pedagogické práce na konzervatoři. Radost máme s vnoučat, která občas dovedou připravit i zajímavé situace. Ale o tom přeci život je," rozloučila se s námi stále charismatická umělkyně.