Složili a produkovali ho frontman Jay Kay a klávesový mistr Jamiroquai Matt Johnson. Automaton s 12 skladbami vyšel včera na labelu Virgin EMI/Universal. Kapela jej naživo představí na festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 19. do 22. července v Dolní oblasti Vítkovic.

PROFESIONÁLNÍ PRÁCE

„Je to po všech stránkách dotažené album. Naší hlavní zásadou bylo, že na něm musí být skvělé skladby, žádné vycpávky. Nezařadili jsme tam ani několik výborných písní, protože prostě nebyly dost dobré. Jaký smysl by mělo, kdyby album nedrželo pohromadě, kdyby rytmy nebo melodie nezněly dobře, kdyby šlo o desku, ze které bychom neměli dobrý pocit?" uvedl Jay Kay.

V pátek se v Ostravě setkali s novináři zástupci města a organinátoři festivalu Colours of Ostrava, aby je seznámili s hlavními taháky letošního programu.
Colours of Ostrava 2017 opět nabídne hudební maraton z celého světa

Automaton vychází po sedmi letech od poslední desky Rock Dust Light Star. „Hodně jsme přemýšleli. Jak přenést původní zvuk naší kapely do současnosti? Jak najdeme rovnováhu mezi naším elektronickým a koncertním já? Rovnováhu mezi tím, proč nás lidé mají rádi, a tím, co bychom chtěli udělat my? Od začátku jsem věděl, že budu spolupracovat s naším klávesistou Mattem Johnsonem. A podařilo se. Všichni, kdo již desku slyšeli, si myslí, že je velmi čerstvá. Zní jako Jamiroquai, ale zároveň jsme se posunuli dopředu," dodal Jay Kay.

PĚTADVACET LET ZPÍVÁNÍ

Skupinu Jamiroquai založil v roce 1992 Jay Kay a ta se stala jedním z nejúspěšnějších seskupení na planetě již od vydání svého debutového alba Emergency on Planet Earth. Ale i po pětadvaceti letech má hudební seskupení stále neskutečný drive.

„Nemám rád umělce, kteří na svém prvním albu udělali skvělou muziku, ale na třetím jsou nerozpoznatelní, protože se snažili o aktuální zvuk. Není lehké si stát za svým. Je třeba za to bojovat. Je třeba najít rovnováhu mezi tím, co mají na vás lidé rádi, a tím, aby to bylo nové a svěží. O tom je album Automaton. Snažím se tím říct, že když tu desku uslyšíte, hned víte, že jsem to já," doplnil Jay Kay.

Festival v ulicích – průvod draků centrem Ostravy.
Festival v ulicích se letos rozšíří také na Slezskoostravský hrad