Nové výstavní prostory zažívají důstojnou premiéru. První prezentaci obstarali dva uznávaní a výsostní umělci: sochař, medailér a vysokoškolský pedagog Jan Hendrych, patřící k čelným představitelům českého sochařství druhé poloviny dvacátého století, a neúnavný krajinář s osobitým malířským rukopisem František Hodonský.

„Už na první pohled se plastiky Jana Hendrycha vyznačují především výraznou tělesností. Jsou to schránky, které nesou stopy a zranění odvěkého lidského příběhu. Důrazná až dramatická modelace jejich povrchu podává důkaz o tom, jak se člověk ve svém životě orientuje rozumem a instinktem, zrakem a hmatem, minulostí, ale i přítomností…,"charakterizuje Hendrychovu tvorbu Richard Drury, teoretik umění.

„Vizuální projev Františka Hodonského je bohatý barvami i strukturami. Hlavní inspirací jeho tvorby nejsou ani voda či země, ale lužní krajina, kde rozdělení mezi živly země a vody se neustále posouvá a nově vymezuje jejich vztah," dodává Richard Drury.

Jan Hendrych i František Hodonský nevystavují v Ostravě poprvé. Představili se zde už mnohokrát v několika výstavních síních a společně se zúčastnili také sympozia SmaltArt ve Vítkovicích. Jejich zatím poslední výstavní zastavení v jedné z nových ostravských galerií stojí určitě za zhlédnutí.

Jan Hendrych a František Hodonský se vyjímají v Gongu

Jan Hendrych a František Hodonský se vyjímají v Gongu