„Koncert ke 170. výročí narození a stému výročí úmrtí českého violoncellisty a hudebního skladatele Davida Poppera je už vyprodán. Vůbec se tak velkému zájmu posluchačů nedivím. Po třech letech se nám podařilo do Ostravy znovu přivést jednu z nejlepších českých violoncellistek Dominiku Weiss-Hoškovou, poprvé se představí Jiří Hošek, třetím hráčem na violoncello bude naopak dlouholetý příznivec Janáčkova máje Jiří Hanousek. Na klavír je doprovodí mladý pianista s výjimečnými virtuózními schopnostmi Ivo Kahánek. Jsem přesvědčen, že prostředí Vítkovického zámečku dodá dílům Davida Poppera patřičnou atmosféru a všichni, kdo se 21. května na koncert vypraví, budou svědky mimořádné hudební události," říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Velký zájem je také o závěrečný koncert, na kterém 11. června vystoupí famózní pěvkyně Dagmar Pecková, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK bude dirigovat Libor Pešek. Ve společenském sále Domu kultury města Ostravy zazní skladby Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Richarda Wagnera a Hectora Berlioze.

„Pokladny hlásí posledních padesát volných míst. Milovníkům velkých orchestrů a nádherného mezzosopránu Dagmar Peckové doporučuji urychleně si vstupenky objednat nebo přímo zakoupit," dodává Jaromír Javůrek.

Objednávkový systém funguje stejně jako v minulých letech požadavky přijímá festivalový sekretariát poštou, faxem nebo e-mailem.

Vstupenky je potřeba vyzvednout ve vybraných pokladnách do měsíce od objednání. Držitelé průkazů TP a ZTP mají nárok na padesátiprocentní slevu. Více informací zájemci najdou na www.janackuvmaj.cz nebo mohou telefonicky kontaktovat pracovnice sekretariátu Janáčkova máje na čísle: 597 489 421. 

Událost festivalu: Sen Gerontiův Edwarda Elegara

Stejně jako vysoce navštěvovaná varhanní představení nebo klavírní recitály, patří k Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Janáčkův máj i oblíbené vokálně-instrumentální koncerty. Festivaloví posluchači se už setkali s Beethovenovou Mší C dur, Dvořákovou Stabat mater i oratoriem Mojžíš současné autorky Sylvie Bodorové.

V letošním ročníku Janáčkova máje, který se uskuteční na přelomu května a června v Moravskoslezském kraji, je pro ně přichystána nemenší hudební lahůdka celovečerní oratorium Sen Gerontiův anglického skladatele Edwarda Elgara. V podání Janáčkovy filharmonie Ostrava, Vocal Concert Dresden a drážďanského chlapeckého sboru půjde 25. května v Multifunkční aule Gong o další z mimořádných festivalových zážitků.

„Moravskoslezská premiéra v anglosaském světě nesmírně populárního díla bude skutečně velkou událostí. Proslulý drážďanský chlapecký sbor společně se sólisty Marlene Lichtenberg, Tomášem Černým, nestárnoucím Richardem Novákem a Janáčkovou filharmonií Ostrava zmíněné monumentální dílo provedou," říká ředitel Janáčkova máje Jaromír Javůrek.

Edward Elgar není Ostravě autor neznámý, nicméně mezi nejhranější zatím nepatří. Jedno z jeho nejlepších děl symfonické variace Enigma provedl v devadesátých letech tehdejší šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Ostrava Dennis Burkh. Sólový part Elgarova violoncellového koncertu přednesl Ostravanům na Janáčkově máji populární, a ve světě uznávaný anglický violoncellista Steven Isserlis. Tentokrát půjde o vokálně-instrumentální skladbu, která, ačkoli má v Ostravě velice dlouhou tradici, v posledních koncertních sezonách jako by téměř vymizela. „Sborový zpěv byl v našem regionu vždy na vysoké úrovni. Mnohá amatérská tělesa uváděla i velká a náročná sborová díla. Když v roce 1959 vznikl při Ostravském symfonickém orchestru poloprofesionální Ostravský filharmonický sbor, začala dlouhá řada uvádění kantát a oratorií. V poslední době se jim příliš prostoru nedostávalo, ale díky Svatováclavskému hudebnímu festivalu a Janáčkovu máji se opět k posluchačům v kraji vrací," uvádí Jaromír Javůrek. O to víc by si vrcholnou skladbu Edwarda Elgara, kterého povýšila anglická královna do šlechtického stavu, neměli milovníci klasické hudby nechat ujít.

(tam, hla)