Na druhém programu rezervovala většinu času právě jemu.

Koncert nazvaný Ahoj, Ostravo! (v sobotu od 20.55 hodin) svedl dohromady na jednu scénu hvězdy a legendy ostravské populární hudby. Tím, který všechny ty osobnosti zlaté ostravské éry přiváděl na pódium, celý večer moderoval a nakonec i sám vystoupil, byl právě Jaromír Nohavica.

Záznam této skvělé akce z roku 2003 má stále stejnou přitažlivost. Nenechte si ujít Jaroslava Wykrenta, Marii Rottrovou, skupiny Buty, Kryštof, Věru Špinarovou, Pavla Nováka a řadu dalších. Hodinu poté, od 21.50 hodin se vysílá pořad nazvaný Poprvé aneb Střípky ze života Jaromíra Nohavici, hudební dokument mapující tvůrčí dráhu oslavence. 

Graffiti jako dárek

Tvář písničkáře Jaromíra Nohavici zdobí i plot nedaleko centra Ostravy. Legální graffiti je dárek k jeho nadcházejícím šedesátým narozeninám. Autory je několik pouličních ostravských umělců ze skupiny Sprayart34.

V Nádražní ulici v Ostravě vznikla působivá gratulace neznámého autora.
Podle zástupce Nikoly Vavrouse má skupina Sprayart34 povolení od vlastníka objektu oplocení nedaleko opuštěného areálu bývalého Dolu Jindřich. „Chtěli jsme mu to poslat na e-mail i s blahopřáním v den narozenin. Ale neutajilo se to," řekl Vavrous.

Nohavica se ale o svém portrétu na plotě dozvěděl od známých. Ještě v úterý se na místo vyrazil podívat.

Autoři využili jako inspiraci fotku z Nohavicova koncertu. „Našli jsme ji na jeho stránkách. Chtěli jsme mu tak vzdát poctu. Máme rádi jeho hudbu," vysvětlil. Na výtvoru pracovali celkem tři a trval jim celý víkend. Práci komplikovalo počasí.

Nohavica patří ke stálicím české hudební scény. Vystupuje již více než 40 let, svými texty i originálním projevem si získal mnoho příznivců již v době totality, kdy v podstatě neměl přístup do médií a jeho tvorba se šířila převážně formou amatérských nahrávek. I nyní patří zpívající básník Nohavica k nejoblíbenějším českým písničkářům.