Legendární rocková opera Tima Rice a Andrewa Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar vznikla v roce 1969. Vypráví příběh posledního týdne života Ježíše Krista od jeho příchodu do Jeruzaléma až do jeho ukřižování. Někomu se mohla zdát v době svého vzniku poměrně kontroverzní, a to zejména proto, že příběh je vyprávěn z perspektivy Jidáše Iškariotského.

A vzhledem k tomu, že producenti měli strach z reakce věřících a církve, vydali nejprve písničky z muzikálu na albu, následovalo turné a teprve pak byl muzikál uveden živě v londýnském West Endu a 12. října roku 1971 se na Broadwayi uskutečnila světová divadelní premiéra.

Nová generace

Pětačtyřicet let od světové premiéry Jesus Christ Superstar se jedno ze známých děl hudebního divadla 20. století objeví poprvé na jevišti ostravského Divadla Jiřího Myrona. Zcela nové ostravské nastudování je rovněž završením náročné cesty za moderním hudebním divadlem, kterým si zdejší soubor operety /muzikálu získal v posledních sezonách přízeň diváků.

„Tato inscenace je svým způsobem výjimečná. Všechna dosavadní uvedení totiž více či méně vycházela z ozvěn původní verze v pražském Divadle Spirála. Ostravský Ježíš představuje zcela novou generaci herců a zpěváků, a to nejen z Česka, ale i ze Slovenska. Navíc jsme získali práva na uvedení jedné písně, která se objevila jen v původním filmu, ale na českém jevišti dosud nezazněla. Myslím, že jsme postoupili zase o kus dál. A tak to má být," uvedl Michael Prostějovský, autor původního českého přebásnění.

Žádný čítankový příběh

„Není to obyčejný, čítankově napsaný muzikál podle bible. Tim Rice v libretu stvořil apokryfní příběh ‚podle' Jidáše. Ale kdo je to Jidáš? Historická postava, nebo současník? Vypráví o událostech starých dva tisíce let, nebo je to svědek současnosti? Moderní svět, zdá se, ztratil smysl a směr a my z něj hledáme cestu ven. Podle autorů je klíč příběhu ukrytý ve spojení věcí minulých se současností a také s místem, ve kterém se odehrává," řekl k ostravskému nastudování dramaturg Patrick Fridrichovský.

Poselství

„Vnímat pašijový příběh titulu Jesus Christ Superstar v našem kulturním povědomí, to je něco velmi přirozeného a logického. Má to hluboké kořeny. Rocková hudba má ale jeden důležitý prvek navíc, je schopná sdělovat jednoduchou emocí. I když opera vznikla před více než čtyřiceti lety, už dávno není ukotvena v tom známém ‚Make Love Not War' šedesátých let. Je živá dodnes a prochází proměnami, ostatně jako celá společnost. Je tady ale šance říct, čím může tento příběh zaznít v naší nasycené době, která ale ztrácí svůj duchovní rozměr. Ptáme se, jestli má cenu jít až ke kořenům evangelijního poselství. A ta rocková hudba má tak jednu obrovskou výhodu, že může tyto přepjaté, ale vlastně docela základní emoce vysvětlit," prozradil o koncepci nové inscenace její režisér Jiří Nekvasil.

Rekordní návštěva

Česká premiéra muzikálu Jesus Christ Superstar dosáhla doposud úctyhodných 1288 repríz a celkem tuto inscenaci zhlédlo přes 850 tisíc diváků.

Z Ježíše se tak stala legenda, která výrazně napomohla zvýšení povědomí českého národa o muzikálovém divadle a jeho moderních podobách.

Nejnovější ostravská inscenace je po dvou pražských a jedné brněnské inscenaci už čtvrtou „návštěvou" Ježíše na českých jevištích a zároveň čtvrtým dílem Andrewa Lloyda Webbera v repertoáru Národního divadla moravskoslezského.

Premiéry se uskuteční 17. a 19. března od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.

K TÉMATU

Inscenační tým a protagonisté
Text přebásnil Michael Prostějovský, režie je dílem Jiřího Nekvasila, hudební nastudování Jakuba Žídka. Dirigenty jsou v tomto případě Marek Prášil a Jakub Žídek, choreografie se ujala Ivana Hannichová, autorem scény je David Bazika, kostýmy navrhla Marta Roszkopfová, dramaturgem je Patrick Fridrichovský.

V hlavních rolích Peter Cmorik / Lukáš Vlček (Ježíš Kristus), Lukáš Adam / Roman Tomeš (Jidáš Iškariotský), Hana Fialová / Vendula Příhodová / Martina Šnytová (Máří Magdaléna), Roman Harok / Tomáš Savka (Pilát Pontský), Pavel Liška / Jan Vlas (Herodes Antipas), Juraj Čiernik / Petr Dopita (Kaifáš), Josef Lekeš / Peter Svetlík (Annáš), Radek Novotný / Jaroslav Rusnák (Šimon), Ivan Dejmal / Roman Harok (Petr) a další.