OSTRAVSKÉ KAVÁRNY

V Ostravě v poslední době vzniklo několik velmi dobrých a zajímavých kaváren. Nemáme ambici je profesionálně hodnotit. Jen vám nabízíme tipy, kde můžete strávit klidné a příjemné chvíle s partnerem či přáteli. Seriál najdete pravidelně každé úterý v příloze Deníku Ostrava plus.

Prokličkujete mezi paneláky za konečnou autobusů linek 39 a 44 a jdete a jdete, a když už máte pocit, že jste se ztratili, jste tam. Za plotem z tújí se vám otevře pohled na kavárnu zřízenou v levé části rodinného domu, s příjemným venkovním posezením u stolků na terase zakousnuté do mírného svahu. Nad ní je malý (oplocený) ráj pro děti.

Nahlédnutí do nabídky mě ponouklo k experimentu, kterého se často nedopouštím: neobjednala jsem si klasické espresso ani cappuccino. V nápojovém lístku totiž je káva DXN. Přestože jsem netušila, co to je, měla jsem pocit, že ji musím vyzkoušet. Obsluhující (moc milá a ochotná) slečna mi sdělila, že je to takzvaná zdravá káva neodvodňuje, nezatěžuje trávicí ústrojí a obsahuje extrakt z houby reishi. Půjčí mi dokonce obal kávy, ale popis na něm je v maďarštině, takže naprosto spolehlivě rozumím jen tomu, že jde o značku Lingzhi a produkt z Malajsie. Doma si pak vygoogluju, že se jedná o stoprocentní brazilskou arabiku, a houbě, která se k ní přidává, se říká také ganoderma. Ta je ceněna především proto, že zlepšuje krevní oběh, kvalitu buněk, umožňuje správnou činnost vnitřních orgánů nebo posiluje imunitní systém.

Jine kafe

Kávu dostanu naservírovanou na tácku, s kalíškem smetany, oplatkem a sklenkou vody. Nemá pěnu, ale chuťově je opravdu dobrá. U vedlejšího stolu si manželé v nejlepších letech objednávají Jine kafe speciál. Majitel kavárny na webových stránkách tvrdí, že „nápoje zdobíme stejně pro vás i na fotky" v nápojovém lístku. Nekecá. Káva v sympaticky širokých skleněných hrncích má kopec šlehačky a zdobení z křupinek. Mimochodem ke kávě si dávám medovník, a díky tomu zjistím, že šlehačka je „pravá". A to potěší.

Jine kafe není nijak velké uvnitř je šest stolů rozmístěných kolem lavic podél stěn, pár míst je u barového pultu. Interiér má nábytek v kombinaci třešňové dřevo kulečníková zelená. Kromě klasického kávového sortimentu a obvyklého alka a nealka zde nabízejí čaje z čerstvých bylinek nebo mléčné koktejly (v recenzích na internetu jsem našla například doporučení na kaktusový). Jedno vím jistě: budu tam muset znovu. Minimálně vyzkoušet tu čerstvě praženou kávu, kterou slibují na svém webu. À propos, co myslíte, že je pod tou jedinou skleněnou dlaždicí v podlaze a proč tam vůbec je? Vrtá mi to hlavou dosud…

PATŘÍTE K PŘÍZNIVCŮM NAŠEHO SERIÁLU?

Máte sami tip na nějakou osvědčenou kavárnu v Ostravě, kde vaří výbornou kávu, která má zajímavou "atmosféru" a vy se do ní rádi vracíte? Napište nám ho na e-mailovou adresu jana.janoscova@denik.cz, nebo pomocí formuláře v horní části webu.