Projekt Shakespeare Ostrava 2016, který připomíná po celý letošní rok 400 let od úmrtí nejslavnějšího světového dramatika, se blíží ke svému závěru. Jestliže ho na začátku otevřela přednáška profesora Martina Hilského, symbolicky jej pak 13. prosince od 18.30 hodin v ostravském Divadle Jiřího Myrona uzavře přednáška dalšího významného překladatele a režiséra docenta Jiřího Joska.

OSTRAVA VÝJIMEČNÉ MĚSTO

V rámci večera bude promítnut krátký dokument o projektu a proběhne malá výstava fotografií ze společné akce Shakespeare v parku aneb Sen noci ostravské, a to za živého hudebního doprovodu. Vstup pro veřejnost je volný.

„Sleduji již delší dobu, že Ostrava, pokud jde o divadlo, kulturu, je opravdu výjimečné město, a myslím si, že takhle oslavit Shakespeara je velmi záslužný čin," uvedl Jiří Josek.

Jeho přednášku pro projekt připravila Filozofická fakulta Ostravské univerzity. Pozvala Jiřího Joska jako jednoho z předních znalců díla Williama Shakespeara. Ten se zaměří na dobový kontext a kontinuitu tvorby nejslavnějšího dramatika, zmíní specifika překladu shakespearovských her a osvětlí vlastní přístup při interpretaci a nové formulaci díla. Přednáška s názvem Na cestě k Shakespearovi: otázky po věrnosti a interpretaci při překladu jeho děl bude zakončena oficiálním rozloučením organizátorů celoročního projektu Shakespeare Ostrava 2016.

STOVKA PŘEDSTAVENÍ

Iniciátory celoročního projektu byly především Národní divadlo moravskoslezské, Kulturní centrum Cooltour a Letní shakespearovské slavnosti Ostrava, do festivalu se pak aktivně zapojila nejen všechna místní profesionální divadla, ale také další vzdělávací instituce i jednotliví umělci, celkový počet tvůrců nakonec vzrostl na 32. V průběhu roku bylo uspořádáno více než 100 divadelních představení, přednášek, výstav, koncertů, site-specific projektů a dalších událostí na oslavu Williama Shakespeara.

Přestože v rámci večera 13. prosince proběhne oficiální rozloučení s projektem, do konce roku se uskuteční ještě tři akce: 15. a 17. prosince premiéra muzikálu NDM Kiss Me, Kate (Kačenko, pusu!), 21. prosince netradiční divadelní večer Shakespearovský les v Lese v Absinthovém klubu Les a 22. prosince scénické čtení s názvem Bohové roní slzy v novém prostoru NDM Dvanáctka (v ulici Čs. legií 12). Bližší informace k programu jsou k dispozici na www.shakespeare2016.cz.