Blíží se rozuzlení souboje o titul Evropské hlavní město kultury 2015. Jak se cítíte?

Cítím opravdu velkou nervozitu. Je to jako před maturitou.

Kultura v Ostravě teď má z radnice velkou podporu. V čem je tak důležitá?

Kultura je základ tvořivosti naší civilizace a jeden z důležitých pilířů ekonomické stability. Kde není kultura, tam se město nerozvíjí. Do města s bohatým kulturním životem přicházejí investoři, lidé v něm rádi žijí. A tak by to mělo v Ostravě být. Kultura zde měla, má a bude mít vždy své důležité místo.

Přece jen už ale město nalilo do nejrůznějších akcí v rámci kandidatury asi sedmdesát milionů korun. Není to trochu moc?

Kultura nevzniká na objednávku politiků – je tady spontánně. Vždycky ale potřebovala nějaké mecenáše. Ostrava ho naštěstí našla v osobě pana Světlíka (generální ředitel strojírenské skupiny Vítkovice - pozn. redakce), který zdejší kulturu podporuje velmi výrazně. Více takovýchto sponzorů ale chybí, takže musí vypomoci i město. Peníze, které jsme za poslední dobu investovali, šly na mnoho kulturních projektů, včetně urbanistické soutěže na proměnu Černé louky.

Dokáže podle Vás Ostrava porazit Plzeň v souboji o EHMK 2015? HLASUJTE ZDE!

Kde by měl do roku 2015 vyrůst kulturní klastr s galerií, koncertní síní, ale i školami za více než tři a půl miliardy korun…

Urbanistickou soutěž vyhrála jedna z nejprestižnějších architektonických kanceláří Maxwan, která se podílí na rozvoji Londýna. To, co by mělo podle její vize vzniknout na Černé louce, bude nebývalé v rámci Evropy. Jednotlivé stavby navrhnou špičkoví architekti. Přinese to doplnění toho, co ještě v Ostravě z hlediska kultury chybí.

Ostravě spontánně fandí mnoho zdejších občanů. Co na takovouto podporu říkáte?

Musím přiznat, že jsem ještě za svou kariéru nezažil žádný projekt, který by měl tak velkou podporu lidí. Radost mi přitom dělá právě to, že se k němu hlásí spontánně – zkrátka proto, že ostravské kultuře fandí.

Jaké má Ostrava šance vyjít z boje o kulturní titul jako vítěz?

Děláme vše pro to, abychom byli nejlepší. Myslím, že je to vidět a považuji naše šance za vysoké. Nechci však odhadovat konečný výsledek. Nebude totiž záviset na našem mínění, ale na rozhodnutí komisařů. Na těch teď záleží.

Všechny články k ostravské kandidatuře ČTĚTE ZDE!