Druhou premiérou Sezony něčím přízračné bude v ostravské Komorní scéně Aréna inscenace hry Williama Mastrosimoneho Krajní meze. Režie se pohostinsky ujal polský režisér Grzegorz Kempinsky z Katovic, který v loňské sezoně v Aréně nazkoušel jeden z divácky nejúspěšnějších hitů, Ionescovu Plešatou zpěvačku.

Podle skutečného příběhu

Krajní meze William Mastrosimone údajně napsal inspirován příběhem své známé, která byla znásilněna, ale porota jí neuvěřila a identifikovaného zločince propustila. Ten ji svým vyhrožováním vyděsil natolik, že raději volila přestěhování na opačný konec USA. Autorovi pak řekla, jak lituje okamžiku, v němž propásla možnost se pomstít a jak drsná by její pomsta byla. A Mastrosimone se rozhodl tento nenaplněný okamžik přenést na jeviště.

„Je to hra o násilí, speciálně o sexuálním násilí. Jde o tři dívky, které bydlí spolu, dvě jsou v práci, jedna sama doma. A tehdy se objeví chlapík, který se ji pokusí znásilnit. Jak ale vše doopravdy bylo, se diváci dozvídají postupně, protože ve chvíli, kdy se ty zbylé dvě vracejí domů, dotyčný chlápek sedí zavřený v krbu a je vězněm té, kterou chtěl původně napadnout. Původní text jsem zadaptoval tak, aby se celý příběh odhaloval postupně tak, jak se ho dozvídají a vypovídají o něm postavy na scéně. Přijde mi totiž, že takto je to dramaticky a tudíž divácky mnohem silnější a napínavější, když divák neví víc, než ví postavy. Tak jako v detektivce," říká režisér Grzegorz Kempinsky.

Výrazná režijní úprava Grzegorze Kempinského posunula Krajní meze do podoby psychologického thrilleru, v němž se z násilníka stává oběť a naopak. Diváci mají možnost (s nadsázkou řečeno) „pátrat v přímém přenosu", neboť informace o tom, co a jak se v příběhu odehrálo, se dozvídají stejně jako postavy hry. Postupně tak mohou v narůstajícím napětí odhalovat pohnutky postav, které svou psychologickou nejednoznačností dodávají dílu na divácké atraktivitě. V Krajních mezích budou mít diváci mimořádnou příležitost setkat se na divadelních prknech se žánrem thrilleru, který je díky specifickým vyjadřovacím možnostem divadla žánrem na jevišti velice vzácným.

V hlavních rolích se divákům představí Petra Kocmanová, Josef Kaluža, Tereza Dočkalová a Tereza Cisovská.