Dvoudenní soutěžní přehlídka v Domě kultury Akord v Ostravě-Zábřehu nabídne devětačtyřicet snímků ze šestnácti zemí světa.

Vedle komponovaného programu pro žáky základních a středních škol je v hudebním sále připraven zdarma zajímavý program pro veřejnost. První festivalový den začne v 16 hodin filmem Sloboda pod nákladom, v němž se slovenský režisér Pavol Barabáš zaměřil na nejstarší generaci tatranských nosičů, kteří za každého počasí s krosnou na zádech zásobují vysokohorské chaty.

Atraktivní show. Ztřeštěně pobíhající ďábli mezi kterými plachtí sochy draků chrlí a prskají oslňující ohně.
Festival v ulicích: obří loutky, ohňoví draci a hudba z celého světa

Poté budou následovat dvě přednášky. Dokumentarista Petr Zajac nazval svou přednášku Cesta po Kolumbii, která změnila můj život. Spisovatel, záhadolog a scénárista Arnošt Vašíček zase pohovoří na téma Labyrint záhad největší tajemství Čech, Moravy a Slezska.

V 19 hodin pak začne americký film Je s námi konec? v hlavní roli s Leonardem DiCapriem. Oscarový herec si jako posel míru při OSN klade otázku, zda dokážeme něco udělat se změnami klimatu, než bude pozdě. Pětadevadesát minut trvající unikátní film režiséra Fishera Stevense měl premiéru vloni na podzim ve 171 zemích světa a ve 45 různých jazycích. Přehlídka T-film Ostrava 2017 se letos koná už popáté. Vznikla sloučením dvou zavedených festivalů TUR filmu a Techné. 

Hladina potůčku, kde podle místních nimrodů svého času žily ondatry a kachny.
Smrad, z něhož se zvedá žaludek. Z potůčku udělali doslova žumpu