Premiéra muzikálu Marguerite, která se uskuteční užve čtvrtek od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona, je vskutku velkou událostí. Tento muzikál byl poprvé uveden před dvěma lety v londýnském divadle Haymarket, ale pro jeho ostravské uvedení autoři sáhli ke kompletní proměně díla.

„To je také důvod, proč je naše uvedení považováno za světovou premiéru nové verze tohoto muzikálu,“ komentuje situaci Gabriela Haukvicová-Petráková, režisérka představení a šéfka souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezské­ho (NDM).

Hvězdné duo Michel Legrand a Alain Boublil přibralo ke spolupráci na nové verzi Marguerite francouzskou zpěvačku a herečku Marii Zamoru, manželku Alaina Boublila, pro kterou byl vlastně původně muzikál napsán.

Hvězdná jména


Na velkou premiéru sezony se NDM připravuje již od léta, kdy proběhla série náročných castingů a workshopů za přímé účasti Alaina Boublila. Od října se tvrdě zkouší.

„Jedná se o mimořádně náročnou inscenaci, v níž dvaačtyřicet vystupujících postav na sebe oblékne více než sto dvacet kostýmů a zazpívá nebo zatančí ve více než třiceti různých prostředích,“ říká ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Na novém scénáři se nejvýrazněji podílela právě Marie Zamora, výrazně nové podoby se však dostane i hudebnímu aranžmá, které má na svědomí významný broadwayský aranžér William David Brohn (mimo jiné aranžmá k muzikálům Wicked, Miss Saigon, Ragtime či řadě dalších). V ostravské premiéře zazní i několik písní, které zvláště pro toto nové uvedení napsal Michel Legrand. Písně vznikaly na zajímavé trase mezi New Yorkem, kde žije Alain Boublil, a Los Angeles, kde má svůj dům Michel Legrand.

Přebásnění českého libreta je dílem známého textaře Michaela Prostějovského, který je autorem mnoha českých adaptací světových muzikálů.

Romantická láska v okupované Paříži


Strhující příběh Marguerite, vyprávějící o romantické lásce, je zasazený do kulis Paříže roku 1942. Děj muzikálu volně vychází z románu Alexandra Dumase mladšího Dáma s kaméliemi, avšak autoři přenesli příběh do válečné atmosféry pařížských salonů, kabaretů, jazzové hudby a protifašistického odboje hnutí La Résistance, kde se odehrává milostné vzplanutí kabaretní zpěvačky Marguerite a začínajícího jazzového pianisty Armanda.

Ostravský inscenační tým vytvořili Gabriela Haukvicová-Petráková a Marie Zamora, které se podílely na režijní koncepci. Hudební nastudování je dílem Karola Kevického, který spolu s Jakubem Žídkem alternuje jako dirigent. Scénu a kostýmy navrhl Aleš Valášek, o choreografii se postarala Kristýna Černá, dramaturgem je Patrick Fridrichovský.

V roli Marguerite se střídají Hana Fialová a Eva Zbrožková, postavu Armanda vytvářejí Tomáš Novotný a Lukáš Vlček, Anettou se stanou Veronika Gidová a Zuzana Kopřivová, Ottem Marcel Školout, Lucienem Roman Harok.