Ve středu by oslavil jubilejní pětadevadesáté narozeniny legendární dirigent a též výtečný klavírista Vladimír Brázda (1920 až 2001). Právě on byl považován za nestora ostravského hudebně zábavného divadla a především operety.

Nesmrtelná milenka

Na svět přišel v malé hanácké dědince poblíž Tovačova v Klopoticích. Když se později s rodiči přestěhoval do Ostravy, bylo o jeho životní dráze rozhodnuto. Začínal v divadle v době, kdy zde působil skladatel a dirigent Jaroslav Vogel, operetní skladatel a dirigent Mirko Hanák a další kumštýři zvučných jmen té doby. Dobrým duchem Vladimíra Brázdy byl Jan Pacl. A přestože Pacl přišel k divadlu skoro o dvacet let dříve než Brázda, nakonec právě tato dvojice dokázala udělat z Ostravy doslova operetní velmoc. Vladimíra Brázdu si podmanil operetní repertoár Tulák, Polská krev, Čardášová princezna, Hraběnka Marica, Krásná Helena, Rose Marie, Veselá vdova, Hrabě Luxemburg, Tisíc a jedna noc a mnoho dalších operet a muzikálů.

Sám se prezentoval v tomto žánru jako skladatel opusů Vysněná (1946) s písňovými texty Josefa Kainara a Ztřeštěné námluvy (1950) s písňovými texty Jaroslava Seiferta.

Krásné chvíle s lehkou Múzou

Vladimír Brázda sklízel zasloužené úspěchy zpočátku v opeře, později dlouhá léta v ostravské operetě. Nesčetněkrát byl hostem televizních a rozhlasových pořadů, mnoha koncertních pódií, vytvořil řadu scénických hudebních kompozic k televizním a rozhlasovým hrám. Zůstal věrný Ostravě. Ve své knize Melodie vzpomínek, kterou s ním sestavil Karel Šer, mimo jiné uvedl: „Prožil jsem krásné chvíle v divadle, rozhlase, televizi, na koncertech, estrádách, na besedách … Žádné jiné město by mi všechno v takové míře nemohlo poskytnout. Tady potkávám dnes a denně lidi, kteří mi dávají najevo své sympatie, ne pro mou osobu, ale pro to krásné, co se nám podařilo zažít s melodiemi operet a muzikálů…"

Opereta žije!

Ostravská adresa Na Desátém byla dlouhý čas známá jako místo, kde to žilo hudbou a především operetou. Dům, ve kterém Vladimír Brázda po léta žil, nedávno ozdobila pamětní deska jako vzpomínka na zlatou éru ostravského hudebního divadla. Pozítří tato ulice opět ožije operetním programem s názvem Opereta žije! V rámci pestrobarevného operetního korza uslyší diváci slavné operetní melodie a budou mít možnost potkat některou ze slavných operetních postav. Vzpomínat na Vladimíra Brázdu budou jeho nejbližší přátelé a sólisté Národního divadla moravskoslezského.

Oslavy nedožitých pětadevadesátých narozenin pak budou zakončeny slavnostním představením Čardášové princezny zítra od 18.30 hodin v Divadle Jiřího Myrona.