Posledním z nich bylo udělení evropské festivalové značky EFFE Europe for festivals, festivals for Europe za prestižní a kreativní festival pořádaný v rámci zemí Evropské unie. V pondělí se vrátil z Paříže zakladatel a ředitel MFOF Jiří Kráčalík, kde proběhlo oficiální udělení festivalové značky. To byl také důvod ke krátkému rozhovoru.

Překvapilo vás, že váš festival získal takové prestižní ocenění?

Abych byl upřímný, tak překvapilo i nepřekvapilo.

Jak tomu máme rozumět?

No jak je uvedeno, festival má již nějaké ceny, například finalista soutěže Firma roku 2014, nominace na ocenění Nejlepší podnikatel České republiky. Tak jsem si říkal, že takto divácky atraktivní festival může získat i nějakou cenu v zahraničí. Ale stejně mě překvapilo, že ocenění jsme nedostali konkrétně za filmový festival, ale za festivaly, které v sobě sdružují více žánrů tanec, divadlo a film, což není paradoxně náš případ…

Blíží se zahájení dalšího ročníku MFOF. Jaký bude jeho prolog?

V pátek 9. října v 17 hodin začne vernisáží fotografií nazvané Profesionálové v horách autorů Marie Klementové a Jakuba Cejpka a o hodinu později v divadelním sále Domu kultury města Ostravy je na programu oficiální zahájení festivalu.

Čím diváky překvapíte?

Bohatým kulturním programem s hosty festivalu a projekcí zajímavých filmů letošního ročníku MFOF. Čeká nás vyhlášení fotosoutěže Moravskoslezského deníku. Moderátorem večera bude filmař a cestovatel Petr Horký, následuje klavírní show Dominika Fajkuse a Dona Michelle na elektrické housle, dále vystoupí taneční soubor Puls. Čestným hostem festivalu je Jan Červinka, legenda našeho horolezectví, účastník prvních československých horolezeckých expedic, který bude rovněž přítomen. Pro diváky chystáme ještě jedno velké překvapení, které ale neprozradím.

Jak dlouho festival v Ostravě potrvá?

Od 9. října do 25. října v kině Art Domu kultury města Ostravy a v planetáriu. Vše je uvedeno na www.outdoorfilms.cz.