Po setkání v prostorách Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích Deníku poskytl následující rozhovor:

Podpoří vaše ministerstvo finančně už dlouho plánovou výstavbu zdejší koncertní síně pro Janáčkovu filharmonii, dále „Černé kostky“, což má být budova Moravskoslezské vědecké knihovny, a dostavbu Domu umění pod názvem Bílý stín v Ostravě?
Během dnešního odpoledne (včera pozn. red.) podepíšeme na tiskové konferenci memorandum o nové výstavbě těchto tří objektů nové knihovny, přístavby galerie výtvarného umění a koncertního sálu. První dva objekty jsou už v pokročilém stadiu příprav v roce 2020 by se už mělo začít se samotnou stavbou. A tím pádem bychom na to měli dát příspěvek z ministerstva kultury. Celková částka činí v tomto případě 1,7 miliardy korun a právě v tomto memorandu chceme předběžně potvrdit vůli vlády České republiky splnit výstavbu této infrastruktury v Ostravě.

Pane ministře, jaké jsou vaše kontakty s kulturou Moravskoslezského kraje?

Moravskoslezský kraj, potažmo Ostrava, jsou velice kulturní. Jezdívám tady velmi často do divadel, na koncerty Janáčkovy filharmonie, ale i na další místa. Oceňuji velký rozvoj zdejších kulturních institucí za posledních deset let, ale i Ostravy jako takové. Město rozkvétá a držím palce všem Ostravanům, ale i celému kraji, aby to tak i nadále pokračovalo. A věřím, že ministerstvo kultury a vláda České republiky i v budoucnu podpoří projekty v oblasti nejenom takzvaného živého umění.

Vítězný návrh
Vizualizace: Nový vstup do centra Ostravy bude vskutku netradiční
Slezský břeh Ostravice čeká revitalizace.
Okolí Ostravice se změní, přibudou zeleň i nové stezky

Když vyslovíte Moravskoslezský kraj, kteří umělci se vám vybaví?

Paní Eva Dřízgová-Jirušová v opeře, současný šéfdirigent Janáčkovy filharmonie Heiko Mathias Förster, samozřejmě Jarek Nohavica, Marie Rottrová, byť už delší čas v Ostravě nebydlí. To jsou všechno pojmy, které pro mě hodně znamenají z hudebního hlediska. Vím, že je zde skvělé zázemí, pokud se jedná o výtvarné umění, jsou tady úžasná muzea. Velmi se mi líbí rázovitá folklorní tradice. A pochopitelně nemohu zapomenout na génia Leoše Janáčka, ale i na festival velkých dechových hudeb, ale také na velký pojem minulosti Ostravský rozhlasový orchestr a třeba na skladatele Pavla Staňka. Patří k nim i hudebník a dirigent Jirka Čaňo, který kdysi začínal s Policejní hudbou, a tak bych mohl ještě pokračovat dál…

Přece jenom jste nyní státní úředník, byť ministr kultury. Není vám trochu líto, že se nemůžete věnovat svým dřívějším aktivitám, kterých bylo podle mého názoru rozhodně nemálo…

Určitě mi to líto není, neboť už jsem v důchodovém věku. Samozřejmě že jsem s různými aktivitami nyní musel načas skončit. Učil jsem na Vysoké škole ekonomické v oblasti ars managementu, byl jsem činný v rozhlase, mám malou agenturu. Líto mi to ale není, neboť vidím, že je potřeba kultuře pomoci, a mám v kulturním světě spoustu přátel a kamarádů. Problémy v této oblasti velmi dobře znám, takže jim mohu porozumět a podle vlastních možností pomáhat.

Přesto jste prý v poslední době také umělecky tvůrčí člověk?

Pravda je, že pokud čas dovolí, tak jsem se vrátil ke komponování a začal jsem trošku malovat…

Vládní návštěva Moravskoslezského kraje, 25. dubna 2018 - zastávka v Gutech, u místa kde vyhořel Kostel Božího Těla. Premiéra Andreje Babiše a ministry společně s hejtmanem Ivo Vondrákem doprovázela i starostka Třince Věra Palkovská.
Vládní návštěva v kraji skončila. Kam Babiš s ministry zamířil? Podívejte se!