„Dramaturgický plán vsadil na inscenace pro děti malinké i ty větší a především na osvědčené tvůrce, kteří již mají na kontě úspěšné a oblíbené inscenace nejen pro děti," uvedla Jarmila Hájková, ředitelka Divadla loutek Ostrava (DLO).

„První chystanou premiéru bude mít 25. listopadu inscenace nazvaná Nastupovat! Děják z rychlíku, která by měla zábavnou formou představit divákům dějiny 20. století, a to prostřednictvím dění na železnici," prozradila Lucie Mičková, tisková mluvčí DLO.

Inscenaci připravují režisér Radovan Lipus, dramaturg činohry Národního divadla moravskoslezského Marek Pivovar a výtvarníci Marek Pražák a Eva Kotková, tedy tým, který v ostravském Divadle loutek vytvořil úspěšné inscenace pro dospělé Z Deniku Ostravaka a Šaryk vzpomíná. „Na scénáři se podílí také herec DLO Karel Růžička, který byl původcem myšlenky zpracovat tímto způsobem moderní dějiny," dodala Lucie Mičková.

DÁŠENKA

„Mnoho děti, ale i jejich rodiče a prarodiče jistě potěší, že na 27. ledna je v DLO plánovaná premiéra inscenace Dášenka čili Život štěněte.

Příběh roztomilé foxteriérky z pera Karla Čapka bude na hlavní scéně režírovat Marek Zákostelecký, který bude zároveň i autorem scény, kostýmů a loutek.

Marek Zákostelecký je režijně podepsán také pod oblíbenou inscenací Čtyřlístek a do inscenace Láska s červeným nosem navrhoval scénu, kostýmy a loutky," informovala Lucie Mičková.

HODINA KOMENSKÉHO

„Nesmírně oblíbenou inscenací pro žáky základních škol je Hodina Komenského, kterou pro naše divadlo napsal Vít Peřina a zrežíroval ji Martin Tichý.

I tento tým se k nám vrátí, a to v inscenaci Středa nám chutná, která bude mít premiéru na jaře příštího roku," prozradila Jarmila Hájková.

DIVADLO BEZ BARIÉR

Divadlo loutek Ostrava připravuje deváté bienále festivalu Divadlo bez bariér, který proběhne 3. až 6. října.

„Festival má za cíl nabídnout tvorbu, která překračuje hranice mezi námi i v nás. Pozvali jsme například Stanislava Zindulku a Divadlo v Řeznické, režisérské duo SKUTR, Jaroslava Duška, Taneční studio Light, Buchty a loutky a mnohé další," navnadila případné zájemce Jarmila Hájková.

Podle jejích slov se v nastávající sezoně uskuteční Noc divadel, která proběhne 19. listopadu.

„Po loňském úspěchu bude i v příštím roce pro diváky připraveno Jarní putování divadlem, které nabídne možnost nahlédnout do divadelního provozu z trochu jiného úhlu a zažít divadlo netradičně," upřesnila Jarmila Hájková.