Kdo přijde na zahájení prodeje předplatného na novou divadelní sezonu do prodejního místa Národního divadla moravskoslezského v ulici Čs. Legií v Moravské Ostravě, ten se může těšit na zábavné nakupování.

Předplatné zde totiž budou lidem prodávat herci a přední sólisté jeho čtyř uměleckých souborů Lada Bělašková, Vladimír Polák, Igor Orozovič, Václav Morys, Roman Harok, Martina Šnytová a Barbora Kaufmannová. „Nebude chybět ani tradiční losování tří výherců předplatného podle jejich vlastního výběru.

Do losování budou zahrnuti všichni, kteří se 16. dubna dostaví do předprodeje před 16. hodinou. Tyto tři šťastlivce vylosují ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil a člen činoherního souboru Vladimír Polák,“ upřesňuje mluvčí divadla Kateřina Ondřejková.

Představení nové divadelní sezony se budou hrát od září 2012 do června 2013. Na diváky čeká šestnáct premiér: šest činoher, pět oper, tři inscenace souboru opereta/muzikál a dvě taneční premiéry, které připraví balet Národního divadla moravskoslezského. Návštěvníci se mohou těšit například i na výsledek další spolupráce šéfa baletu Igora Vejsady s kanadským choreografem Ericem Trottierem, na balet Poslední samuraj. Ten bude vyprávět příběh o milostném vzplanutí mořeplavce k japonské aristokratce. Hudební titul Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť autorské dvojice Tim Rice a Andrew Lloyd Webber zase slibuje muzikálovou bibli v rytmu rokenrolu. Ale ani opera nezůstane pozadu. Milovníci Leoše Janáčka jistě přivítají uvedení Káti Kabanové a přitažlivým titulem bude i nastudování italské opery Anna Bolena, která pojednává o tragickém osudu druhé manželky Jindřicha VIII. Činoherní soubor nachystal neméně atraktivní nabídku, ve které má v příští sezóně místo Shakespearova klasika Sen noci svatojánské, ale také ulítle švihlá komedie Mariana Pally Sajns fikšn.

TIPY UMĚLECKÝCH ŠÉFŮ SOUBORŮ

Hudební ředitel opery Národního divadla moravskoslezského Robert Jindra:

„V roce 2013 si společně s celým operním světem připomeneme 200. výročí narození a 130. výročí úmrtí Richarda Wagnera. V Ostravě zazní po dlouhých třiceti letech jeho vrcholné dílo Lohengrin a představí se v něm doslova exkluzivní pěvci, například Maida Hundeling, Eva Urbanová, Nana Miriani, Peter Mikuláš a Svatopluk Sem.“

Šéf činohry Peter Gábor:

„Rád bych upozornil na českou premiéru hry kontroverzní osobnosti německé literatury Martina Walsera Smrtihlav, jejímž tématem je vyrovnávání se s vinou nacistického Německa. Účast na projektu potvrdil hudební skladatel Vladimír Franc, který bude autorem scénické hudby.“

Śéfka souboru opereta/muzikál Gabriela Petráková:

„Mým favoritem je autorský krimi muzikál Fantom Londýna na motivy slavného příběhu Jacka Rozparovače Radima Smetany, Michaela Prostějovského, Lumíra Olšovského a Pavla Bára, kteří pro náš soubor dílo nově zpracovali. Temný příběh slavného londýnského vraha uvedeme v Ostravě ve světové premiéře.“

Šéf baletu Igor Vejsada:

„V baletu je to určitě Poslední Samuraj, překrásný příběh inspirovaný slavným americkým filmem. Je to velké drama s lovestory a v tanci pak s prvky starých bojových umění, která obsahují filozofický podtext a obsahovost pohybových vyjadřovacích prostředků. Balet je na úžasnou hudbu Ryuichiho Sakamota a režisérem inscenace je kanadský choreograf Eric Trottier, který je i autorem libreta.“

Bonusy předplatného: setkání diváků s tvůrci i rezervace „vlastního“ sedadla

- Divadlo nabízí na příští divadelní sezonu 20 předplatitelských skupin, které se liší podle žánrů, místa konání představení, podle hracích dnů nebo času začátku představení. Jsou mezi nimi skupiny premiérová, rodinná, seniorská nebo studentská.

- Nabídkou pro „fajnšmekry“ je speciální premiérové předplatné, které nabízí nejen vstup na všech 16 premiér sezony, ale nově i na následná setkání s inscenátory a hlavními představiteli inscenací u slavnostního přípitku.

- Na celou divadelní sezonu je možné si v divadlech Divadle Antonína Dvořáka i v Divadle Jiřího Myrona rezervovat své sedadlo.