Brány Dolní oblasti Vítkovic se včera odpoledne otevřely a dovnitř začaly proudit první stovky návštěvníku festivalu Colours of Ostrava. Přestože se v areálu zatím nic moc nedělo, a hlavní program měl propuknout až ve večerních hodinách, věnovali se lidé obhlížení areálu a stánků. Největší fronta se tradičně tvořila u prodejny předmětů s motivem Colours. „Celá rodinka si vždycky kupujeme trika z každého ročníku, už jich doma máme více než osm. Tedy my s manželkou, dceři je teprve šest, takže máme náskok, který dožene, až budeme staří a na festival nebudeme moct," řekl návštěvník festivalu, který odpoledne vyčkával ve frontě na festivalová trika.

Lákavé suvenýry

Obrovský úspěch u brzkých hostů měly látkové klobouky, které u hlavního vstupu rozdávaly hostesky České spořitelny.

Slunce peklo tak, že k bráně dokonce přijela hasičská cisterna, která proudem vody festivalové nadšence zkrápěla.

Změna proti loňsku

„Letos to tady je hodně jiné. Úplně se změnilo okolí zadní části areálu, kde se postavil Velký svět techniky. Zase to je jiná podívaná a jsem zvědav, jak se budou v těch zrcadlových plochách v noci odrážet vysoké pece," řekl Deníku Marek Nížinský, který do Ostravy přicestoval z Hradce Králové.

Pravidelní návštěvníci se nevyhnuli srovnávání s minulými ročníky.

„Podle mě to tady je zase o fous lepší, ale to se ukáže, až se areál pořádně zaplní. Je tady hodně stánků, pestrá nabídka jídel a občerstvení, akorát ta cena piva mi přijde trochu přestřelená," konstatovala Helena Baworszká, která na čtyři dny přijela z Jablunkova.

Colours ale nejsou „jen" o hudbě, divadlu a kultuře. Například dvojice kamarádů z Ostravy se rozhodla v první den festivalu rovnou oslavit svoje šestadvacáté narozeniny.

Místo setkání

„Oba je máme v červenci a na festival přijede hodně bývalých spolužáků z Brna, Prahy a dalších měst v republice. Řekli jsme si, že je to tedy ideální příležitost oslavit to i s lidmi, které vídáme jen velice výjimečně. Trochu se nám to vymklo z rukou a už teď očekáváme asi padesát lidí, takže jdeme rychle zabrat pivní stan blízko hlavního pódia," sdělil oslavenec Daniel Sywala ze Staré Bělé.