V devíti částech výstavy jsou prezentovány více než dvě stovky uměleckých děl. K vidění jsou malby, kresby, grafiky, plastiky a fotografie ze soukromých sbírek i státních institucí. Výstava stamilionové hodnoty bude v moravskoslezské metropoli k vidění už jen do 8. ledna příštího roku.

„Děkuji za možnost přenést se do časů minulých s největšími výtvarnými velikány," svěřila se paní Horáková, jedna z mnoha návštěvníků výstavy, která přijela do Ostravy až z Olomouce.

„Nově galerie do výstavních prostor umístila čtyři dotykové obrazovky s videozáznamy s komentáři hlavního kurátora výstavy Karla Srpa, v nichž představuje jednotlivé části expozice, autory i vybrané artefakty. Tyto samoobslužné přístroje může návštěvník spouštět opakovaně podle své volby," uvedla Kateřina Mertha, tisková mluvčí Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO).

„Galerie nyní pracuje na reprezentativní a rozsáhlé publikaci se sedmi sty reprodukcemi z pera hlavního kurátora Karla Srpa a jeho týmu. Vzhledem k velmi rozsáhlé práci a náročnému zpracování reprodukcí však bude publikace vydána až v průběhu příštího roku," dodala Kateřina Mertha.

Až do konce výstavy galerie nabízí všem seniorům nad pětašedesát let vstup zdarma. Pro skupiny minimálně deseti seniorů galerie navíc uskuteční také komentované prohlídky s kurátory s volným vstupem. Ty je možno si objednat telefonicky, nebo e-mailem.

„Pro velký zájem ze strany veřejnosti o komentované prohlídky GVUO přidává dva termíny, a to 20. prosince a 5. ledna. Obě komentované prohlídky budou začínat tradičně od 17 hodin. Ostatní termíny komentovaných prohlídek jsou již naplněny," informovala Kateřina Mertha.

Galerie bude mít otevřeno i během vánočních svátků. Na Štědrý den od 10 do 14 hodin nabídne všem návštěvníkům možnost strávit čas čekání na Ježíška ve výstavních sálech. O 1. svátku vánočním bude otevřeno od 14 do 18 hodin, navíc vzhledem k tomu, že jde o neděli, bude na výstavu vstup zdarma. Ve 2. svátek vánoční bude galerie zavřená. V ostatní dny platí běžná otevírací doba úterý od 10 do 20 hodin, ostatní dny kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Výjimkou je Silvestr, kdy bude otevřeno od 10 do 16 hodin. Na Nový rok bude galerie, jak již je tradicí, uzavřena.