Je sobotní dopoledne, krátce před 10. hodinou. V ostravském Cooltouru na Černé louce se scházejí převážné mladí lidé, včetně maminek s dětmi.

Většina z nich jsou členové pěveckého sboru Family Gospel Ostrava. A dnes si všichni dali dostaveníčko na takzvané gospelové snídani, kterou pořádají zhruba jednou za čtvrt roku.

„Náš ostravský komunitní gospelový sbor vznikl v roce 2014. Tehdy se z původně jednorázového klubového pěveckého vystoupení vyklubala velká chuť všech zúčastněných i nadále se scházet a spolu zpívat a hrát. Takže jsme začali zkoušet jednou týdně a postupně jsme přibírali zájemce, kteří by s námi chtěli také účinkovat na případných vánočních, ale i dalších koncertech, které jsou převážně charitativní. Samozřejmě že v nich dominuje gospelová muzika z různých období, ale vítězí zejména soudobé skladby tohoto žánru," uvedl Radim Raszka za Family Gospel Ostrava.

SARAH MOSHAGE A TERESA POLK

Sbor pořádá i gospelové školy. „Jsme moc rádi, že jsme poznali dánskou lektorku Sarah Moshage, která pravidelně jezdí do moravskoslezské metropole, a koncerty pod jejím vedením měly v minulosti velký ohlas," dodal Radim Raszka. Další vzácnou umělkyní v této komunitě je americká zpěvačka a pedagožka Teresa Polk. Ta se krátce před desátou objevila v Cooltouru se svou půvabnou dcerou, která se před časem u nás vdala.

ZÁKLADY Z LOS ANGELES

„Do České republiky jsem přijela v srpnu před deseti lety, původně s projektem experimentální výuky angličtiny v zahraničí. Současně jsem ale také u vás začala studovat zpěv a účinkovat v klubech. Život v České republice je pěkný, nějakou dobu jsem teď pobývala v Praze, ale do Ostravy jsem se ráda vrátila," svěřila se Deníku velmi optimistická žena.

Teresa Polk pochází z Los Angeles, její matka byla herečkou a modelkou.

„Ke gospelům mám blízko. Doma v USA jsem zpívala pod vedením renomované zpěvačky Lindy McCrary Fisher a byla jsem členkou souborů The Rich Kasten Band a Oykos Band. Jsem ráda, že teď mohu předávat své zkušenosti jako učitelka v jedné soukromé škole. A v Ostravě se mi velmi líbí," uzavřela naše setkání Teresa Polk.

Těší se už na to, že by se mohla stát v blízké době babičkou.