Každoročně vyprodaný festival nabídne šest her z repertoáru Williama Shakespeara, které jsou svým tónem jako stvořené pod letní oblohu, chvíli lehce tragické, mnohdy komické, ale hlavně ze života. I proto si v nich každý najde to své.

Na hradě

Pod širým nebem na scéně Slezskoostavského hradu festival zahájí komedie o lásce a intrikách Mnoho povyku pro nic s Václavem Jílkem a Petrou Horváthovou. Po třech představeních bude hradní scéna hostit také letošní premiéru Romea a Julie v hlavních rolích s Terezou Voříškovou a Janem Sklenářem. Dále budou uváděny komedie Sen noci svatojánské s Vandou Hybnerovou a Davidem Prachařem či Zkrocení zlé ženy s Romanem Zachem a Tatianou Vilhelmovou (v alternaci s Janou Strykovou). Vůbec poprvé k nám zavítá vynikající představení Večer trojkráľový alebo Čo len chcete a po loňském diváckém úspěchu se vrátí na domácí inscenace Michala Langa Jak se vám líbí se Stanislavem Šárským, Markem Holým a Andreou Mohylovou.

Kromě hvězdného obsazení stojí za povšimnutí režijní vedení jednotlivých iscenací, kdy produkce svěřila tyto počiny podle odborníků nejvýraznějším českým režisérům. Ať už se jedná o Martina Kukučku, Lukáše Trpišovského, Jiřího Menzela nebo Enikő Eszényi.

Večer trojkráľový

Hru Večer trojkráľový nastudovala známá maďarská režisérka a ředitelka divadla Vígszinház v Budapešti Enikő Eszényi, která má s dílem Williama Shakespeara zkušenosti nejen jako režisérka, ale i jako herečka. Tento dvojí úhel zkušeností vtiskl hře jedinečného ducha. Jiří Menzel byl při práci poháněn osobním zalíbením, o inscenaci Mnoho povyku pro nic říká: „Mám pro tuhle Shakespearovu komedii nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná, a nepředstírá nijakou zvláštní filozofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk tvorem nejlegračnějším." Milostná tragédie Romeo a Julie v režii tandemu SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský) je letošní premiérou Letních shakespearovských slavností: „Téma první velké lásky je přesně pro nás Martina romantika a mě skeptika. A stejně tak je rozkročena i Shakespearova hra Romeo a Julie. Zpočátku romantika, v závěru drama s velkou skepsí možnosti naplnění lásky v našem světě. Zpočátku komedie, v závěru tragédie s velkým vykoupením," říká o hře Lukáš Trpišovský. Ostravskou loňskou premiéru Jak se vám líbí režíruje velký shakespearovský praktik Michal Lang, který se pod tento titul podepsal již podruhé, poprvé výhradně pro Letní shakespearovské slavnosti v Praze před několika lety. Svoji dráhu shakespearologa na poli ostravského divadla pro repertoár NDM zhmotnil mimo jiné ve hře Večer tříkrálový. Při práci na právě hrané inscenaci Jak se vám líbí odtajnil své pocity: „Překlady Martina Hilského jsou úchvatné, je to taková oslava češtiny. Ta hudba a rytmus slova, to je opravdu zážitek. Proto je pro mě důležité, aby ta krásná čeština z jeviště prostě zářila."

Skvělé obsazení

Zvučná herecká jména, skvělá režie, teplý letní vánek a prkna, která znamenají svět. Možná trochu klišé, ale hlavně zážitek, který by vás rozhodně neměl nechat chladnými. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal.

(rad)