Patricia Janečková, šestnáctiletá studentka druhého ročníku ostravské Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě (JKGO), vyhrála v minulých dnech Mezinárodní pěveckou soutěž liturgické hudby Concorso di musica sacra v Římě.

V soutěži, věnované mladým interpretům duchovní hudby do šestatřiceti let, obstála v tříkolovém klání ve velmi silné konkurenci osmdesáti zpěváků z celého světa.

Velký úspěch

Na soutěži Patricia Janečková zazpívala skladby P. Rombiho Ave Maria, G. F. Händela Oh, Had I Jubal's Lyre z oratoria Joshua a Dixit Dominus Tecum principium a opus J. S. Bacha. Porotu v čele s Tonim Gradsackem, ředitelem castingu z milánské La Scaly, ve finále doslova oslnila krásně zabarveným sopránem a dokonalým a emocionálním přednesem Bachovy „Aus Liebe will mein Heiland sterben" z Matoušových pašijí.

„Výhrou jsem byla moc překvapená. V ten moment jsem měla černo před očima a nevěřila jsem tomu. Toto překvapení mě přivedlo až k slzám. Snad nikdy jsem nebyla šťastnější," svěřila se Deníku se svými pocity Patricia Janečková, která je studentkou operního zpěvu na JKGO u pedagožky Evy Dřízgové-Jirušové, sólistky ostravské opery.

PATRICIA JANEČKOVÁ na soutěži v Římě.Andělský zjev

„Patricia je velmi talentovaná dívka, která spolu s krásným hlasem má dar vysoké hudební i pěvecké inteligence a navíc je to velmi pracovité stvoření s ideálně vyváženou složkou sebevědomí a pokory. Má dobrý vkus a instinkt, který ji neomylně a přirozeně vede k interpretační stylovosti a zároveň tolik potřebné osobitosti. V neposlední řadě musím také zmínit její andělský, oduševnělý zjev, který dokonale dotváří celkový umělecký dojem. Výběr nových skladeb pro Patricii přímo souvisel s její účastí na soutěži v Římě. Snažím se vždy vybírat takový repertoár, který jí dovoluje postupně a nenásilně se rozvíjet, nenutí ji k přepínání nebo deformování hlasu. Oratorní skladby a díla s duchovní tematikou, které jsme vybraly a které Patricii mimořádně sedí, splňují právě tato kritéria a z mého pohledu jí také pomáhají v uměleckém růstu a zrání. Práce s Patricií je radostná. Přistupuje ke studiu velmi zodpovědně, rychle chápe a přináší velký kus sebe sama. Já osobně pociťuji velkou zodpovědnost za její vývoj. Naše spolupráce trvá již čtvrtým rokem a tento krásný úspěch v Římě je pro nás povzbuzením, že jdeme správnou cestou," míní skvělá pěvkyně a pedagožka Eva Dřízgová-Jirušová.

Finálový galakoncert, který v monumentální bazilice svatého Maria sopra Minerva sledovalo na dva tisíce hostů, včetně Petra Dvorského, bude ze záznamu vysílat zítra ve 20.30 hodin televizní stanice Telepace.

Výjimečný výkon

Celou soutěží Patricii provázela hlavní korepetitorka Opery Slovakia Júlia Grejtáková, která od roku 2011 rovněž doprovází na klavír všechny soutěžící Concorso di musica sacra.

„Letos to pro mě bylo v Římě zcela výjimečné. Měla jsem možnost poznat, doprovázet Patricii a týden žít v ve společnosti této dívky, která mi doslova učarovala… Je to nesmírně skromná a pokorná dívka, která ale přes svůj věk přesně ví, co chce, a jde si za tím. To, co jsme spolu zažily na pódiu, je nepopsatelné. To, co jsme společně předaly publiku, je zhmotněné v první ceně, kterou Patricii, jako „malému římskému zázraku", udělili. Myslím, že další slova jsou zbytečná," dodává Júlia Grejtáková.

Rozhovor s Patricií Janečkovou přineseme v příštích dnech v tištěném vydání Deníku.