Obal knihyNovou knihu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vydává nakladatelství Fragment.

Autor tentokrát čtenáře zavede do divokých skal Českého ráje v období nacistické okupace republiky. Předkládá jim román o osudech legendárního horolezce Josefa Smítky. 

Strmé cesty v pískovcových stěnách

Příběh vypráví nejen o strmých cestách v pískovcových stěnách, ale především o křivolaké cestě ke svobodě. Po okupaci Československa Joska Smítka utíká z nucených prací. Skrývá se ve skalách, podniká smělé výstupy v nejobtížnějších stěnách. V okamžicích osamění sní ve své jeskyni o ženě, kterou s kamarádem Heinrichem potkali na předválečné túře v Tatrách. Právě spisovatelka Vlasta se stává kromě extrémních výstupů druhým pilířem Joskova přežití.

Osudný střet v nitru skal se samotným šéfem pražského gestapa dává příběhu fatální rozměr. Joskovo pohrdání okupační mocí dráždí jeho nejvyššího představitele k nepříčetnosti.

Nenaplněný osud

„Joska pro mě zůstane navždy kluk s nepopsaným štítem, nenaplněným osudem," řekl spisovatel Josef Urban. „Jeho odpor k jakékoliv manipulaci byl opravdu až kouzelně sebevražedný. Prostě si šel svojí cestou ve skalách, v lásce i za války, " dodal autor knihy a stejnojmenného scénáře.

Léta strávená ve skalách Josku formují, zpočátku kluka, později muže horolezce. Jako psanec draze platí za prchavé okamžiky souznění i za své riskantní cesty za vysněnou ženou. Příběh o přátelství na laně nás zavede na samotnou podstatu lidské existence, ale i vzdoru vůči uznávaným autoritám.

Slavný Zafranovič natočí film

Původní román o osudech legendárního horolezce Josefa Smítky a jeho přátel se dočká také dramatizace v podobě celovečerního filmu, které se podle Urbanova scénáře ujal uznávaný chorvatský režisér Lordan Zafranovič, který má na svém kontě mezinárodně oceněné filmy, jako jsou Pád Itálie, Okupace ve 26 obrazech, Večerní zvony.

„V hlavních rolích filmu na motivy skutečných událostí by se měli objevit olympijský medailista Vavřinec Hradilek, dále Vica Kerekes, Karel Roden, Ladislav Mrkvička a další známí herci. Snímek, který se rodí v koprodukci České republiky, Slovenska a Německa, doprovodí scénická filmová hudba skladatelky a písničkářky Radůzy," uvedl filmový producent Daniel Krzywoň z ostravské společnosti DP Film, kterou tvoří právě s Josefem Urbanem.

Spolu už produkovali také film 7 dní hříchu.