„V roce 2010 se ze tří různých ateliérů (Ivan Csudai, Daniel Fischer, Klaudia Kosziba) Vysoké školy výtvaných umění v Bratislavě zformovala skupina studentů posledních ročníků, kteří stáli na počátku samostatné tvůrčí dráhy. Název One Step Forward (Pomyslný krok vpřed), vyjadřoval společné zadání, jehož cílem bylo vystoupit z mantinelů dosavadní tvorby a zkusit pracovat s jinými médii nebo změnit přístup k samostatnému tvůrčímu procesu," vysvětluje Hana Mikulenková, kurátorka Industrial Gallery. Kresbu nahradily animace, malbu objekty, menší formáty větší a naopak.

„Stejná formace, která působí hlavně na bratislavské scéně, se po čtyřech letech znovu prezentuje, aby představila osm stejných formátů, do kterých si vytyčili pole svého působiště. Oproti jiným ročníkům vkračují zpátky do formátu, vrací se ke kořenům malby samotné," dodává Mikulenková.

Pomyslné překročení mohou diváci sledovat na velkoplošných malbách, které autoři malovali během workshopu v industriálním prostoru společnosti Vítkovické slévárny, spol. s r. o., a na dalších intervencích do prostoru, ve kterém se nechali ovlivnit industriálním rázem Ostravy. Na výstavě se představí svými díly Matěj Fabian, Milica Fischerová, Dita Kaplanová, Patrícia Koyšová, Hana Mikulenková, Kristína Šimeková, Ivana Oroszová a Lucia Tallová. Výstava potrvá v Ostravě do 10. října.