Pozitivní černá barva naplňuje v těchto dnech ostravskou Industrial Gallery v Zahradní ulici.

Návštěvníci tak mají až do 12. března možnost zhlédnout unikátní výstavu malíře Ondřeje Kováře, alias Andrého, který žije a tvoří v Brně. Jeho rukopis nás přivádí k pramenům abstraktního expresionismu a art brutu, nechť tedy divák posoudí sám.

Světlo a černá

„Kdyby neexistovala černá barva, nemohli bychom definovat světlo jako takové. Nový cyklus Andrého maleb redukuje barevnost na paletu černé, tato barva nenese znak negativního smýšlení, ba naopak, dává prostor zápasu s nedostatkem světla. Černá barva světlo absorbuje. Tma je nezbytná k soustředěnému a cílenému vzniku něčeho nového z autorova nitra, dochází tedy k zápasu," říká kurátorka výstavy Hana Mikulenková.

André abstrahuje a potlačuje figurální formy, staví je do protikladu a zároveň harmonizuje jemnost lettristických zásahů a těžších monumentálních tvarů, které jsou v náznacích (banán, tváře apod.).

Barva nebarva pohlcuje velkoformátové malby a dává vyniknout v silném kontrastu čistým výrazným barvám a hlavně gestem vedeným linkám, které vystupují ze skoro monochromní první vrstvy.

„Myslím, že umění se často velmi přeceňuje, a to mu ubírá sílu, oslabuje je. V mém případě není vytváření obrazu přímá psychoanalýza. Až se budu chtít zabývat sám sebou, budu se zabývat sám sebou, a ne malovat obraz. Teď maluju obraz a zabývám se jím. Potom tím druhým. Ne naopak. Ne najednou. Ne na přeskáčku…" říká André.