Právě těmto trendům je věnovaná pozoruhodná výstava, která probíhá nyní ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě v Repinově ulici. „Prezentace nazvaná Šedesátá až devadesátá chce vzdát hold právě těmto autorům.

Na současné výstavě se její návštěvník může pokochat díly Jiřího Koláře, Karla Trinkiewicze, Mikuláše Medka, Jiřího Valocha, Miloše Urbáska a dalších autorů,“ uvedl kurátor výstavy Petr Pavliňák z Výtvarného centra Chagall v Ostravě.

Marek Holý s Terezou Dočkalovou na archivním snímku Deníku při zkoušce Romea a Julie na Slezskoostravském hradě v režii Pavla Šimáka, která měla premiéru 21. července 2010.
Herec Marek Holý: Za ostravským publikem se rád vracím

Vedle kinetického umění, happeningů, konceptualismu, performancí, instalací se mohla severomoravská výtvarná scéna druhé poloviny minulého století pochlubit řadou výrazných osobností. Jednou z nejvýraznějších byl dodnes stále aktivní a invenční Eduard Ovčáček. Dlouhá léta se zabývá lettrismem a vizuální poezií. Stal se nejdůslednějším českým představitelem lettrismu.

„Právě zahájená výstava chce na některé uváděné tendence, a především na jejich představitele a charakteristická díla poukázat co nejširším výběrem a široké veřejnosti představit především dvojrozměrné artefakty v grafických a malířských technikách. Na výstavě se tak setkáme rovněž s díly Naděždy Synecké, Emanuela Ranného, Dany Puchnarové, Kamily Ženaté, Jaroslava Ruska, Bereniky Ovčáčkové, Jaroslava Kaisera, Pavla Roučky, Václava Zikmunda, Jaroslava Kováře, Vladimíra Vašíčka, Karla Demela, Ladislava Čepeláka, Vladimíra Suchánka, Naděždy Plíškové a celé řady dalších autorů,“ dodal Petr Pavliňák.

Výstava, která určitě zpestří kulturní léto v Ostravě, potrvá do 6. září.

Běhat začal Pavel Žurek asi před deseti lety. Tenkrát si pořídil štěně ridgebacka a rozhodl se, že z něj udělá dostihového šampiona.
Začalo to ufuněným klusáním… Pak se z běhu se stala vášeň