Jeho režisérem je známý slovenský tvůrce Dušan Rapoš a scénář k němu napsal Petr Šiška, který je současně také jeho producentem.

Snímek lze charakterizovat jako romantickou filmovou baladu plnou písniček a melodií, od folklorních kořenů až po mladou rockovou současnost. Děj se odehrává na česko-slovensko-polském trojmezí, v drsném, ale půvabném kraji Těšínského Slezska, kde slovo chlapa má stále svou sílu, půvab žen přitahuje od nepaměti a hudba má své nezastupitelné místo.

HVĚZDNÉ OBSAZENÍ

Do hlavních rolí se jeho tvůrcům podařilo obsadit opravdu znamenité umělce Patrika Děrgela, Michalinu Olszańskou, Pavla Kříže, Martina Dejdara, Maroše Kramára, Saru Sandevu,

v menších hereckých úlohách se na plátně objeví Norbert Lichý, Eva Vejmělková, Michal Sedláček, Maroš Goga ale také skvělí hudebníci a zpěváci Jaromír Nohavica, Markéta Konvičková, Halina Mlynková, Peter Cmorík, Pavel Callta, Michal Sedláček, Lešek Wronka, Kollárovci a další.

„Už na počátku jsme si řekli, že chceme natočit pohodový film s hezkými herci a písničkamí, ale také z nádherného prostředí, kterým bezesporu Těšínské Slezsko je, a které ještě nikdo před námi v celovečerním filmu neměl možnost ukázat. Těch zákoutí a krásných míst je tady opravdu velmi mnoho. A když se do toho zasadí zajímavý příběh, samozřejmě propojený láskou, muzikou, napětím, ale bohužel i smrtí, tak se domnívám, že z toho může vzniknout i pohodová letní romantická balada, která by mohla lidi všech generací přivést do kina," uvedl před začátkem natáčení filmu pro Deník Petr Šiška.

SPLNĚNÝ SEN

Domnívám se, že Šiškova slova se po natočení filmu naplnila. Muzzikanti jsou skutečně velmi pohodovým příběhem, v němž nechybí láska, radost, smutek, ale i smrt… Dominují v něm velmi zdařilé herecké výkony. Platí to především o Patriku Děrgelovi (mladý rocker Robin), polské herečce Michalině Olszańské, současné vycházející hvězdě evropské kinematografie, ale také Pavlu Křížovi (stárnoucí rocker Izzi), Martinu Dejdarovi (vyhaslá popová hvězda Majkl Boss), Maroši Kramárovi (manažer Schwarz) i mladinké Sáře Sandevě. Kameraman David Ployhar citlivě zachytil krásy Těšínského Slezska, ale i detaily muzicírování v několika žánrech. Rovněž velmi decentně nasnímal lyrické milostné scény.

Slovenský režisér Dušan Rapoš, známý svou trilogiií Fontán pro Zuzanu či snímky Rabaka nebo Cinka Panna, má, jak známo, za manželku herečku a v současné době už spíše psycholožku Evu Vejmělkovou. A řadu let spolu a se dvěma dcerami bydlí v Havířově. I on si zamiloval oblast Těšínského Slezska, tamní obyčeje a folklorní tradice, které ve filmu lehce rezonují. Jako režisér vytvořil filmové dílo, které má spád. Hudba Leška Wronky je určitě působivá.

RŮZNÉ ŽÁNRY

Pokud se chce divák jít podívat na oddechový film s písničkami a hudbou několika žánrů, kde nestříká krev a nevraždí se, ponořit se do letní romantické lásky nebo třeba zavzpomínat na svou rockovou mladost, tak mu návštěvu filmu Muzzikanti vřele doporučuji. Ale pokud bude během jeho projekce hnidopišsky přemítat nad „artovostí" tohoto opusu a také tím, že slyší v jednom filmu Nohavicovy písničky a skladby Kollárovců, tak ať raději zůstane doma. Ale za sebe mohu říct, že Muzzikanti za zhlédnutí určitě stojí.