Jakým? To nám prozradil jeho režisér Vladimír Mráz, též výkonný ředitel a producent QQ studia Ostrava.

Jaké změny malé diváky čekají?

Ústřední dvojici budou tvořit Oskárek s novou mladší sestrou.

Proč?

Celý kolotoč uvažování o nové postavě v Dracích v hrnci rozpoutala Michaela Doubravová, hrající starší sestru, s krásnou zprávou, že se v únoru stane maminkou. Všem bylo jasné, že od musíme natáčet s někým jiným. Proto jsme začali s dramaturgyněmi pořadu, Janou Strýčkovou a Kamilou Teslíkovou hledat postavu, která by se k Oskárkovi hodila. Nakonec zvítězil nápad s malou sestrou. Náročnější úkol byl ale před námi. Najít holčičku, která malou sestru ztvární.

Jak složité bylo hledání nové dětské herečky?

Pozvat na konkurs holčičky, které už hereckou zkušenost mají, byla jedna z cest. Rád ale také dávám šanci dětem, které ještě před kamerou nikdy nestály. Máte možnost objevit talent, který není tolik známý, a tak tomu bylo i s Barunkou. Devítiletá holčička s přesným frázováním, časováním a skvělou orientací v prostoru. Zúčastnila se ostravského konkurzu, který zastřešovala Česká televize. Když byla Barunka vybrána, proběhlo jedno testovací natáčení, abychom vyzkoušeli, jak si s Oskárkem padnou. Na place to mezi nimi hned začalo fungovat a o výběru nebylo pochyb. Snad se malá ráznější sestra, která občas nenechá staršího Oskárka na pokoji, bude divákům líbit. Zjistit to mohou už 19. února od 9 hodin dopoledne na Déčku České televize.

Kromě Draků v hrnci vyrábíte další dětský pořad nazvaný Ty Brďo!. Připravujete i jiné pořady?

Pořad Ty Brďo! vyrábíme už druhým rokem u kreativní producentky Lenky Polákové pro ČT Déčko. Tvoří jej několik částí, ve kterých malý Brďo plní nejrůznější úkoly a zodpovídá otázky. Nejmenší diváci se tak něco dozvědí, ale také pobaví. Součástí pořadu jsou i pohádky vytvářené nejrůznější technikou, ploškovou, počítačovou nebo písečnou animací. Děti nacházejí své místo i konkrétně v pořadu. Malý Mareček namlouvá pohádky, které připravují děti z QQ klubu. Nedávno se blýskly s animovaným příběhem k 750 letům vzniku Ostravy. S dětmi se také natáčí na zelené ploše, tedy na klíči, mohou pak létat na planetách nebo se objeví v jiném prostředí.

A co nový pořad Kabelovka On Air, který nyní připravujete?

Kabelovka On Air je pracovní název pořadu. Ten je zacílený na dospělé publikum, ale ani v ní se QQ studio nevzdává své umělecké výsady, a tou je kombinace reálu a animace. Diváci nahlédnou do vesnice, která se zcela vymyká běžným představám. Zrovna připravujeme pilotní díl, na jehož výtvarné podobě pracuje Roman Gadas. K hercům zatím prozradím, že jsme hledali v ostravských vodách, ale více někdy příště.

Každý týden režírujete Draky v hrnci a Ty Brďo! a ještě si vymýšlíte další projekty, jak to zvládáte?

Spolupracuji ve skvělém týmu v rámci České televize v Ostravě a v profesionálním QQ studiu, kde nic není problém. A já osobně? Víte, četl jsem, že lidé po padesátce jsou ve velké míře nezaměstnaní, a to mě udivuje, protože až teď se mi začíná spojovat hravost se zkušenostmi, zdá se mi, že je to nejlepší věk pro žití… Prostě děkuji za tu možnost tvořit.